Thunder-Behind Closed Doors

Thunder-Behind Closed Doors

Jaar van Release: 1995

Label: EMI

“Behind Closed Doors” is het derde studioalbum van de Engelse hardrockband Thunder . Opgenomen tussen mei en augustus 1994 in verschillende studio’s, voornamelijk Southern Tracks in Atlanta , Georgia , en geproduceerd door de leadgitarist van de band, Luke Morley en Mike Fraser , van wie de laatste het album ook mixte in de Record Plant in Los Angeles , Californië . Het album werd op 23 januari 1995 uitgebracht door EMI Records in Europa en Japan, en werd niet uitgebracht in de Verenigde Staten.

Na het vertrek van de oorspronkelijke bassist van de band, Mark “Snake” Luckhurst in december 1992, is Behind Closed Doors het eerste (en enige) Thunder-album met zijn vervanger Mikael “Micke” Höglund , die in februari 1993 toetrad. Alle vijf de bandleden, evenals voormalig producer Andy Taylor droegen bij aan het schrijven van het materiaal op het album, dat ook een breed scala aan extra gastmuzikanten bevatte. Behind Closed Doors piekte op nummer 5 in de UK Albums Chart .

In 1990 kwam hun debuutalbum van Thunder uit “Backstreet Sympony”, hoe wel in de scene veel mensen enthousiast waren, kon mij het album nog niet geheel bekoren, afgezien van een paar opvallende nummers. Hun tweede album “Laughing On Judgement Day” was een grote verbetering. En de status als liveband was rijzende. Toen ik “Behind Closed Doors” voor het eerst hoorde, merkte ik dat deze nog weer een stap verder was en nu nog een van mijn favoriete albums is van Thunder. Uiteraard is het nog steed sterk beïnvloed door rockbands uit de jaren 70, maar de nummers zijn grotendeels gevarieerder dan voorheen.

Het openingsnummer van het album is van de zwaarste nummers in de Thunder-catalogus. “Moth To The Flame” heeft een sterke Zeppelin-invloed, zowel de beukende drums als in de manier waarop de keyboards worden gebruikt om er een licht oosters tintje aan te geven. “Fly On The Wall” tapt weer uit een ander vaatje, dit nummer is meer geschoeid op blues en funk invloeden. “I’ll Be Waiting gaat richting een bluesy rock ballad, dit is dan ook een typisch Thunder nummer. Het volgende nummer “River Of Pain” is mijn favoriet een stevige rocknummer met een geweldig opbouw en refrein. “Future Train” begint met southern rock akoestisch intro, na het invallen van de gitaren, wordt het een onvervalste rock & roll nummer, ook zeker beïnvloedt door Zeppelin. Met “Til The River Runs Dry” is het tweede favoriete nummer van het album begint akoestisch ala “Low Life in High Places” van het vorige album. Hier valt vooral de sterke vocalen van Danny Bowes op. Langzaam bouwt het nummer op voorzien van strijkarangementen.  Een prachtige rockballad. Met ‘Stand Up” schakelen weer over op een lekkere stevige rocker. Lekker simpel, rechttoe en rechtaan. “Preaching From A Chair” is een langzame bluesrock nummer, waar vooral de vocalen van Danny geheel tot zijn kracht komen. Er zijn genoeg andere dingen van ”Behind Closed Doors”die meteen bekend voorkomen met “Castles In The Sand”, een groot stadionnummer dat sterk lijkt op “Love Walked In”. Hoewel het een beproefde formule is, vertegenwoordigt het een van de dingen waar Thunder altijd het beste in was. “Too Scared To Live” heeft vooral funky invloeden, met de basis uit de blues, is het voor mij niet hun beste nummer van het album. Gelukkig is het volgende nummer weer een stevige rocker met “Ball And Chain” het nummer steekt goed in elkaar met goede opbouw en lekker refrein. “It Happened In This Town” is ook een nummer dat zo op “Laughing On Judgement Day” had kunnen staan, start met een akoestisch intro en langzaam wordt het tempo in het gitaarspel wat opgevoerd, waarin het uitmond in rocker met een jaren 70 vibe. Een mooie afsluiter van een afwisselend album. Ook al is het nog vaak een afgeleide van veel van Thunders invloeden. Voor mij vertegenwoordigde het een band die al hun verschillende stijlen tot in de perfectie heeft aangescherpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑