Vanden Plas-The Empyrean Equation Of The Long Lost Things

Vanden Plas-The Empyrean Equation Of The Long Lost Things

Jaar van release: 2024

Label: Frontiers Records.

Hoe complex hun muziek ook is, de Duitse progmetallers Vanden Plas keren terug met hun langverwachte nieuwe album ‘The Empyrean Equation of the Long Lost Things’. Dit nieuwe album volgt het pad van hun conceptalbums ‘Chronicles of the Immortals’ en ‘The Ghost Xperiment’ , maar ziet ook een terugkeer naar hun klassieke geluid van ‘Far Off Grace’. Met deze verbeteringen wil Vanden Plas de achtergebleven progliefhebbers veroveren en tegelijkertijd de lat voor velen in het veld hoger leggen, omdat deze vergelijking een nieuw format als maatstaf voor het genre neerlegt.

Als we kijken naar de 6 nieuwe nummers, hebben ze wel wat vergelijk met het album dat vorig jaar werd uitgebracht onder de bandnaam All My Shadows, waar 80% van de Vanden Plas bandleden in waren vertegenwoordigd.

Ter introductie van de nieuwe line-up bracht Vanden Plas in de herfst van februari zijn debuutvideo ,,My Icarian Flight” uit, die onmiddellijk duizenden views genereerde. De muziek hield rekening met hun backcatalogus, sterk geworteld in hun melodische verleden, creativiteit, technische details, compositorisch meesterschap en vocaal werk. De band is vooral bekend om hun muzikale opera’s uitgevoerd op grote podia.  Vanden Plas draait al een tijdje mee in het wereldje, het is één van de absolute topbands in het stevige, epische genre. De band heeft zich hierin ontwikkeld, want Vanden Plas startte als een heuse melodieuze rockband. Inmiddels is de band een stabiel blok beton én de band heeft een sterke muzikale output, waarin zelfs uitstapjes gemaakt worden naar pompeuze rockopera’s.

Die stabiliteit leek wat breekbaar, toen dit jaar medeoprichter en toetsenvirtuoos Günter Werno ermee stopte en werd vervangen door Alessandro DelVecchio. Alessandro is een uitstekend muzikant en zanger, maar zijn composities voor de Frontiers’ acts zijn wat generiek en vaak onderwerp van kritiek. Maar ik moet eerlijk zijn, Vandenplas slaat keihard terug met een plaat, die mij volledig overdondert. Wát een moddervette prog-metal schijf!

En? Weer een concept album? Eigenlijk niet, veel tekstuele thema’s gaan over zaken, die essentieel zijn voor het geluk in je leven. Maar juist die zaken gaan wel eens mis, juist die dingen raak je wel eens kwijt. De manier waarop zanger Andy Kuntz deze thema’s verwerkt is open, zonder veel opsmuk en direct. De muziek van deze Vanden Plas speelt daarop in: Veel thematische bombast, veel proggy stuff, zoals in ‘The Sacrilegious Mind Machine’, maar soms ook de directe melodieuze metal bij bijvoorbeeld ‘My Icarian Flight’.

De titeltrack opent in een mystieke sfeer, maar slaat om in een waanzinnige wallbanger met enorm riffwerk van Stephan Lill. ‘My Icarian Flight’ is sterk en refereert aan het eerdere werk van de band, flarden van ‘The God Thing’ en ‘Far Off Grace‘ keren terug in deze epische kraker. ‘Sanctimonarium’ volgt in een heavy vibe met afwisselende keyboard- en gitaaruitspattingen. ‘The Sacrilegious Mind Machine’ is een veelkoppig monster! Ik heb zelden zoveel virtuositeit in een pakkende progrocker gehoord, moddervette ritmes, over de top zang en keyboards, het betere baswerk, dat de spijkers uit mijn plafond jaagt en een ware gitaarheldenrol voor gitarist Stephan. ‘The Call Me God’ is prachtig, een mooie ballad met een tappend eindthema en opent het pad voor een lang en zeer gewaagd slotnummer, ‘March Of The Saints‘. Alle instrumentale magie en complexiteit komen terug in diverse muzikale thema’s. Je hoort passages, met hints naar Threshold, Dream Theater, Anubis Gate en Rush, prachtig!

Respect voor deze gasten! Sinds 2006 en het majestueuze ‘Christ O’ maakt Vanden Plas topplaten. Ook studioalbum nummer 12 is een topper in het genre, gemaakt met een vast team vanuit de Bazement Studios in Hünstetten, een vaste componist (Stephan) en tekstschrijver (Andy) en een clubje muzikale vrienden dat staat als een huis. Een heerlijke plaat vol complexe thema’s, maar muzikaliteit en vakmanschap genoeg om elke rocker en metalliefhebber te boeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑