Boston-Third Stage

BOSTON – THIRD STAGE

JAAR VAN RELEASE: 1986

LABEL: MCA

Iedereen kent waarschijnlijk More Than A Feeling, de wereldhit van de Amerikaanse rockband Boston. Dat nummer is te vinden op het debuutalbum. ‘Slechts’ tien jaar later verschijnt het zeer goede en succesvolle Third Stage.

Third Stage is opgenomen in de Hideaway Studio van ‘Mr. Boston’ Tom Scholz en het duurde maar liefst zes jaar voordat het album eindelijk in kannen en kruiken was. Het is de eerste lp van de band die werd uitgebracht op het label MCA en tevens het eerste album waarop elektronische drums te horen zijn en waarop Scholz zijn Rockman-gitaarprocessor introduceerde.

Boston bestaat op Third Stage eigenlijk alleen maar uit Brad Delp (zang) en Tom Scholz (gitaar, orgel, piano, basgitaar, drums en percussie). Bijna alle nummers zijn door Scholz geschreven; uitgezonderd het zeer korte A New World. Third Stage bevat geen orkestrale geluiden en geen synthesizers. De songs zijn over het algemeen ook melancholischer en ‘zwaarder’ dan op de eerste twee Boston-albums.

De tien nummers op Third Stage zijn muzikaal gezien zeer goed, helaas zijn de teksten wel wat minder en misschien zelfs een beetje simplistisch. Het eerste lied dat Scholz voor de plaat schreef was Amanda. Hij componeerde deze melodieuze powerballad al in 1980! Het is het openingsnummer van Third Stage en het werd Bostons eerste en enige nummer 1-hit in Amerika. Amanda is een schitterende ballad en was de eerste officiële single van de groep sinds 1978.

Andere singles van Third Stage zijn Cool The Engines, We’re Ready, Can’tcha Say en Hollyann, maar deze waren lang niet zo succesvol als Amanda. Het eerstgenoemde nummer piekte op 4, We’re Ready op 2, Can’tcha Say (You Believe In Me) op 7 en Hollyann haalde de hitparade niet eens.

Third Stage was een zeer succesvol album en klom naar de nummer 1-positie in de Billboard 200-charts, waar het maar liefst vier weken verbleef. Ook in Canada piekte de lp op nummer 1, maar in Nederland kwam Third Stage helaas niet verder dan plaats 15. Het zou trouwens acht jaar duren voordat het vierde Boston-album Walk On zou verschijnen.

Third Stage is een klassiek rockalbum met als muzikale hoogtepunten Amanda, Cool The Engines, I Think I Like It en Hollyann, maar waarschijnlijk is het debuut van Boston (1976) muzikaal gezien, met klasse nummers als More Than A Feeling, Peace Of Mind en Foreplay/Long Time, toch nog iets beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑