Badlands-Badlands

BADLANDS – BADLANDS

JAAR VAN RELEASE: 1989

LABEL: MERCURY RECORDS

Jake E Lee had al meer bereikt dan de meeste beginnende muzikanten. Na twee platina albums met Ozzy (Bark at the Moon, The Ultimate Sin).Als opvolger van de legendarisch gitarist Rhandy Roads. Echter er komt een onverwachte telegram, die aangeeft dat Jake niet langer meer deel uit maakt van de band van Ozzy Osbourne. Lee was al een begrip qua gitaarspel in de jaren 80. En kreeg de credits als maker van grootse gitaarriffs. Hij besluit het roer om te gooien en een eigen band te starten.

Na agressief nastreven van de perfecte frontman voor een nieuw project, Lee selecteerde Ray Gillen als de man, en de twee vormden Badlands. In 1989 brachten ze dan  hun titelloze debuutalbum uit , die vol stond met klassieke riffs, solo’s, en dat de  ‘ouderwetse rock n’ roll spirit weergeeft.  Anders dan Ozzy, dit nieuwe monster had meer blues invloed, en minder distortion op de gitaar.
Van start tot finish, Badlands is een verfrissende plaat vol met riffs en memorabele refreinen De songstructuren zijn eenvoudig. De solo’s zijn respectabel, maar meestal ook eenvoudig in de basis. Eerlijk gezegd, het is dicht bij alles wat men zou verwachten van een album van zijn soort.

De productie is ook atypisch voor de tijd; de jaren 80 werden vaak gekenmerkt door overdreven, galmende drums; Badlands is precies het tegenovergestelde . Lee heeft daarn het talent voor het creëren van uitzonderlijke mainstream Rock solo’s. De krachtige stem van Ray Alder past dan ook uitstekend bij het debuutalbum.

1989’s Badlands is een voorbeeld van bluesy, Rock ’n Roll plaat met de juiste ingrediënten. Beter gezegd, het is bijzonder dat  Lee het album eenvoudig heeft laten klinken, maar toch een onderscheidend is in zijn soort. De inhoud zegt meer dan de verpakking. Een echte klassieker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑