Skid Row-Skid Row

SKID ROW – SKID ROW

JAAR VAN RELEASE: 1989

LABEL: ATLANTIC RECORDS 

Skid Row is een van de glamrockbands die te laat geboren is. De debuutplaat kwam pas uit aan het eind van de jaren 80 vlak voordat de scene onderlopen werd door de grunge-hype. Officieel is de band nooit uiteen geweest en momenteel draaien ze nu zelfs op volle touren, maar na alle roerige tijden bij deze een terugblik op het eerste album van de gloriedagen met Sebastian Bach nog achter de microfoon(Nee, niet die Duitse componist…).

Het titelloze debuut sloeg in als een bom, en met de excentrieke Bach aan boord, die veelvuldig in de media verscheen, werd de band als snel een fenomeen. Rockers als ‘Youth gone wild’ en de ballads ‘I remember you’ en ’18 and life’ werden hits en de groep tourde over de hele wereld.

De plaat opent met een paar standaard en nietszeggende rockers. Pas met de vierde track, ‘Piece of Me’ begint het interessant te worden. Bach heeft duidelijk meer in zijn mars dan zijn ontelbare collega’s. Een minpunt echter zijn de teksten. Titels als ‘Rattlesnake shake’ en ‘Can’t Stand the Heartache’ zeggen genoeg over tekstuele inhoud én ook de muziek. Toch weten de ogenschijnlijk weinig interessante nummers goed te blijven hangen en dat is een prestatie op zich. Heerlijk is het om de dik aangezette backing vocals mee te schreeuwen. Alles wat deze band doet is een herhaling en dat ook nog eens compleet over de top. Maar voor diegenen die daar niet om malen is het een feest van herkenning.

Anno 2008 klinkt Skid Row aardig gedateerd. De productie alleen laat dit al duidelijk horen, maar toch kan deze plaat voor een zeer aangenaam avondje rock n’ roll zorgen. Degenen die wel in zijn voor deze foute glamrockers kunnen gerust overgaan tot aanschaf. De echte klassieker maakte men echter twee jaar later met het veel minder gepolijste ‘Slave To The Grind’. Misschien minder commercieel, maar meer hoe de bank ook live klinkt. In de hedendaagse wereld van het uitbrengen van releases, zou mijn optie zijn om het debuut opnieuw live in te spelen, wat rauwer en minder gepolijst, dan blijft het een klassieker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑