Xyz-Xyz

XYZ – XYZ

JAAR VAN RELEASE: 1989

LABEL : ENIGMA RECORDS

1989 was een van de beste, meest productieve jaren als het om hardrock gaat en dit album, is nog een mooi voorbeeld dat mijn verklaring ondersteunt. We waren getuige van een aantal geweldige rockdebuten in de late jaren 80 en vroege jaren 90 – XYZ , Giant, Danger Danger, Slaughter, Heavens Edge, Firehouse en zo veel ontelbare andere; en ik heb nooit begrepen waarom ineens alle grote muziekmedia en elk label die enorm getalenteerde muzikanten de rug toekeerden ten gunste van de grungegolf … Hoe dan ook, wat in het verleden is, is in het verleden. Het enige wat we nu kunnen doen, is muziek blijven ontdekken die het ontdekken waard is en talent waarderen wanneer we het zien/horen! Dat is de reden waarom ik het wilde hebben over een van de vergeten maar verdienstelijke bands uit de late jaren 80 – XYZ en in het bijzonder hun titelloze debuutalbum. Het toont niet alleen een uitstekende afspeellijst met feel-good rockers, maar het is ook een geweldig collectiestuk voor alle hardrockfans die graag terugdenken aan de goede oude tijd!

 Er was iets zeer boeiend aan hun geluid, aangezien ik zelden deze directe verbinding heb. Ik viel voor het album, zonder te weten waarom het zo vertrouwd aanvoelde. Hun debuut werd geproduceerd door niemand minder dan Don Dokken ! Iedereen weet natuurlijk wie Don Dokken is en is zich terdege bewust van alle mooie dingen die hij deed als frontman en co-songwriter van de hardrockband Dokken.

Tegen de tijd dat het debuutalbum van XYZ uitkwam , was Dokken al uit elkaar vanwege de turbulente relatie tussen Don Dokken en George Lynch . Voordat Don de boel afsloot met zijn eerste soloalbum “Up from the Ashes” (1990), sprong hij binnen als de bekwame producer van de Frans-Amerikaanse band, het coming- outfeest van XYZ . Helaas hielp de bekende naam Don Dokken op de achterkant van het album onder “geproduceerd door” niet echt veel. Het debuutalbum van XYZ kwam amper in de Billboard- hitlijsten, onder # 99.

Ondanks het matige succes werden er drie singles en twee muziekvideo’s uitgebracht. De MV’s voor “Inside Out” en “What Keeps Me Loving You” kregen een klein beetje van die MTV-spotlight. De derde single, “Maggy” kreeg geen MV, maar vond zijn weg naar het grote scherm, als soundtrack voor de Dolph Lundgren-film uit 1990, “Come in Peace “.

Al met al is “XYZ” een album dat gemakkelijk elk ander hardrockalbum uit die tijd kan uitblazen, zelfs de multi-platina-albums. Het is zo jammer als talent door onredelijke omstandigheden achter de schaduw blijft. De vier jongens – Terry Ilous (zang), Marc Richard Diglio (gitaar), Paul Monroe (drums) en Patrick Fontaine (bas) maakten een stevig stuk rockmuziek dat geschikt is voor elke muziekfanaat die er klaar voor is. De producer-touch van Don Dokken was gemakkelijk voelbaar als we van het ene nummer naar het andere gaan. Ja, het album klinkt een beetje als Dokken, maar het geluid is ruwer, scherper en bezit die jonge en hongerige geest.

Waar moet ik zelfs beginnen? “Inside Out” is een bevredigend rockmeesterwerk waarvan je alleen kunt genieten als het zo hard mogelijk wordt gespeeld. Glorieus gitaarwerk en laat me niet eens beginnen met de zang – Terry is gewoon fantastisch! “What Keeps Me Loving You” is het keerpunt – een powerballad die klaar staat om je sokken uit te schakelen met zijn meeslepende melodie en tedere teksten! “Take What You Can” maakt indruk met zijn verbluffende, donderende gitaarintro, dat ons laat kennismaken met een wereld die wordt gedomineerd door Terry Ilous ‘gewelddadige geschreeuw. “Follow the Night” is alweer een lovenswaardige ballad waaraan ik gehecht ben geraakt. De tweede helft van het album is net zo intrigerend als de eerste – “Come On N ‘Love Me”, “Souvenirs” en “After the Rain” bieden allemaal een onvergetelijke geluidservaring!

Eindoordeel: XYZ is weer een ondergewaardeerde killerband met een fantastisch debuutalbum dat veel groter had moeten zijn! Tal van talent en vol karakter – ik kan het niet genoeg aanbevelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑