Signal-Loud & Clear

SIGNAL – LOUD & CLEAR 

JAAR VAN RELEASE: 1989 

LABEL : EMI

Krescendo Records heeft het gewaagd om de all-time klassieker ‘Loud & Clear’ van Signal opnieuwuit te brengen, origineel stammend uit de roerige AOR periode 1989 toen grunge nog niet op de loer lag. Voor menige liefhebber zou deze heruitgave een uitkomende wens moeten zijn, want in dat net genoemde jaar was de plaat heel moeilijk verkrijgbaar in deze contreien. Om de zaken nog erger te maken, de band werd zelfs niet veel later door EMI schandalig op straat geschopt niet veel later. Exit Signal en ‘Loud & Clear’ bleef dus het enige studioalbum van deze band, al volgde elf jaar later nog een zeldzame live registratie opgenomen in 1990, simpelweg getiteld ‘Live’. In de maand juli van het jaar 2000 gooide het Franse Axe Killer de cd nog eens op de markt maar vanaf heden is hij voor degene die hem nog toen niet aanschaft hebben (ik kan het me bijna niet voorstellen) alsnog te krijgen.

Zanger Mark Free was natuurlijk het middelpunt van dit viertal. Met zijn soul en passievolle vocalen is het werkelijk genieten vanaf opener ‘Arms Of A Stranger’ tot de allerlaatste noot van ‘Run Into The Night’. Hij richtte hierna trouwens met Worldtrade leden de band Unruly Child op en concentreerde zich op zijn solotoer. Dat hij jaren later zijn naam in Marcie liet veranderen en zijn lijf liet ombouwen tot vrouw is een ander verhaal. Maar ook in een ander lichaam maakte hij in zijn/haar carrière nog een sterke plaat (‘Tormented’). Ik wil de andere leden uiteraard niet te kort te doen. Zij waren zeker goed op dreef op dit album en mede dankzij hen is deze plaat, met daarop nummers geschreven door onder andere Eddie Schwartz, Bob Halligan, Van Stephenson en Curt Cuomo, onvergetelijk geworden. De productie en engineering was en is kraakhelder (Kevin Elson, die ook ‘Departure’ van Journey en ‘The Final Countdown’ van Europe deed)) zoals een AOR plaat moet klinken.Wat mij wel van het hart moet, is dat het vernieuwde boekje met nieuwe linernotes slechts een tweetal pics van Mark Free laat zien en een verhaal over zijn verdere levensloop, zonder verder veel aandacht te besteden aan de ander bandleden. Iets meer over Danny Jacob (gitaar), Erik Scott (bas) en Jan Uvena (drums) was wel op zijn plaats geweest.

Dit album hoort thuis in het rijtje topproducten uit het verleden waarin ook Icon’s ‘Night Of The Crime’, Boulevard’s ‘Into The Street’, Survivor’s ‘Vital Signs’ en ‘Last Of The Runaways’ van Giant vallen. Dit mag in geen enkele platenkast ontbreken dus een essentiële aanschaf voor iedere AOR fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑