Stryper – The Yellow And Black Attack

Stryper – The Yellow And Black Attack

Jaar van Release: 1984

Label : Enigma

Dit is het debuutalbum van Stryper, hoewel vrijwel al dit materiaal werd gebruikt op de Roxx Regime-demo kort voordat ze van naam veranderden (en outfits). De rauwe productie helpt dit soort klassieke op rock gebaseerde Metal tot leven te brengen, maar de sterke punten van dit specifieke album zijn de gitaarsolo’s en de zang. Het is in wezen een goede solide plaat die daarnaast twee wat zoetsappige ballads bevat. Het enige dat je moet onthouden, is dat de ballad (My Love I’ll Always Show) niet aanwezig was op de originele versie van het album, dus de nu gangbare versie van ‘Yellow and Black Attack’ heeft een opvallend poppier benadering.

Qua geluid is de productie hoog in deze periode, maar niet zo over de top als op ‘In God We Trust’. De gitaren hebben een wrede crunch dankzij de twee BC Rich gitaren gebruikt door zowel Michael Sweet en Oz Fox. De bas is hoorbaar, met een vleugje vervorming, en de drums doorsnijden alles. Zanger Michael Sweet geeft echt een uitzonderlijke prestatie. Hij slaat elke noot die elke andere gerenommeerde Metal-zanger nauwelijks kan raken en daarnaast heeft hij zijn eigen bombastische stijl.

Het openingsnummer ‘Loud n’ Clear ‘, het nummer culmineert in een moordende tweelinggitaarsolo (een duidelijke eerbetoon aan Judas Priest – een van de groep zelf -belichaamde inspiraties) en eindigt met een twin-gitaar riff waarmee je naar Iron Maiden kan refereren. Het verschil is natuurlijk dat de high-end van beide riffs eigenlijk wordt gespeeld door zanger / gitarist Michael Sweet – indrukwekkend. En het volgende nummer, From Wrong To Right’, heeft een erg sterk hoofdgedeelte. Het album verliest geen stoom tot het einde, op uitzondering van de ballads. Gelukkig worden ze opgebroken door sommige rockers – ‘Co’Mon Rock’, ‘You Know What to Do’ en ‘Loving You’, waarvan de laatste gemakkelijk de meest complexe dubbele gitaarsolo van het hele album is, en wel het hoogtepunt isvan het album.

Al met al is dit eigenlijk een geweldig album voor fans van klassieke vroege jaren 80 Metal in de trant van Judas Priest en Iron Maiden.  Als je de best mogelijke versie wilt, pak dan de originele vinyl versie zonder bonustracks op, of sla ze gewoon over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑