Black Sabbath-Heaven And Hell

BLACK SABBATH – HEAVEN AND HELL

JAAR VAN RELEASE: 1980

LABEL: VERTIGO

Na zes uitstekende albums kregen drank- en drugsproblemen de overhand bij Black Sabbath. De volgende en laatste twee albums met Ozzy Osbourne (‘Technical Ecstacy’ en ‘Never Say Die’) konden niet tippen aan de illustere voorgangers en tot overmaat van ramp werd de band tijdens een tournee door eigen land avond na avond weggeblazen door een destijds nog jeugdig en springlevend Van Halen. Na het vertrek van Ozzy Osbourne eind jaren zeventig gaven de overige leden de moed niet op. Iommi, Butler en Ward recruteerden ex-Elf en Rainbow zanger Ronnie James Dio en namen met hem de geweldige plaat ‘Heaven and Hell’op. Dat album was er mede voor verantwoordelijk dat 1980 de boeken inging als beste hardrockjaar ooit.
‘Heaven and Hell’ is zo’n album waarvoor de Engelsen een prachtige uitdrukking hebben: “All killers, no fillers.” Die vier woorden vatten eigenlijk het album samen want het album kent louter geweldige nummers. ‘Neon Knights’ opent het album energiek en maakt meteen duidelijk dat Black Sabbath een leven na Ozzy heeft. Sterker nog, met Ozzy klonken ze nooit zo energiek. Een indruk die nog eens wordt bevestigd met ‘Lady Evil. Daar tussenin zit het meesterwerkje ‘Children Of The Sea’ waarop Dio zijn klasse onderstreept. Het titelnummer is gebaseerd op een van de meest klassieke riffs die ooit uit de Iommi kwam. ‘Die Young’ laat opnieuw een bruisende, herboren band horen. Het midtempo nummer ‘Walk Away’ en het epische ‘Lonely Is The Word’ besluiten het album op grootste en waardige wijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑