Badlands – Voodoo Highway

Badlands – Voodoo Highway

Jaar van Release: 1991

Label : Atlantic Records.

Badlands was een van de meest onderschatte bands van de late jaren ’80 en de vroege jaren ’90. Ik beschouw hun eerste album als een klassieker in zowel stijl als inhoud. Het was een solide hardrock-aanbod, met alles van rechtuit hair metal (“Dreams In The Dark”) tot Zeppelin- geïnspireerde bluesriffs (“Winter’s Call” en “Devil’s Stomp”). Jake E. Lee stelde een geweldige line-up samen, inclusief drummer Eric Singer ( KISS , Alice Cooper ) en de in Toronto geboren Greg Chaisson op bas, die later kort bij Lee ’s draaideur van personages in Red Dragon Cartel zou komen . Voor Voodoo Highway zou Singer op drums worden vervangen door Jeff Martin , die eerder speelde met George Lynch en Michael Schenker . Waarschijnlijk was de beste pick-up van de bende de voormalige Black Sabbath- leadzanger Ray Gillen .

Het debuutalbum van Badlands raakte # 57 op de Billboard Hot 100. Respectabel, maar de platenmaatschappij (Atlantic Records) dacht dat ze het beter konden doen. Onder een reeks van interne strijd, stelde Atlantic in 1990 voor dat Jake E. Lee samen schreef met Desmond Child , de hitmachine die verantwoordelijk was voor enkele van de grootste successen uit de late jaren 80 door KISS , Bon Jovi , Areosmith , Alice Cooper , Ratt , enz. enzovoort. De inbreng van Child werd afgewezen door de band, en Badlands concentreerde zich in plaats daarvan op een op blues gebaseerd hardrockalbum. Kort nadat de Voodoo Highway- tour was voltooid, liet Atlantic Badlands vallen vanwege slechte recordverkopen en een slechte relatie tussen bandleden. In december 1993 stierf Ray Gillen aan complicaties als gevolg van aids.

Maar hoe zit het met Voodoo Highway ? Iedereen die nog een single “Dreams In The Dark” verwacht, zal ernstig teleurgesteld zijn. Het valt me ​​op dat Voodoo Highway een logische ontwikkeling is voor een band die wil uitbreiden op “Winter’s Call” of “Dancing On The Edge”. Het is vakkundig geschreven en uitstekend uitgevoerd. “Soul Stealer” en “Love Don’t Mean A Thing” gaan meer in die trend, maar minder in het gehoor liggend. ering als schrijver en performer.

Het album wordt afgewisseld met korte nummers zoals het Amerikaanse stuk ‘Voodoo Highway’, het akoestische ‘Joe’s Blues’ en het soulvolle ‘In A Dream’. Sommigen noemen dit misschien opvulmateriaal. Ze fungeren als achtergrond voor grotere dingen die komen gaan en bepalen de toon voor het hele album. Zonder “Joe’s Blues” zou de openingsriff van “Soul Stealer” niet het nummer zijn die het is.

Vind dat zelfs de cover van James Taylor “Fire And Rain”  een van de hoogtepunten op het album is.

Je zou je heel erg vergissen als je aanneemt dat Red Dragon Cartel het toppunt is van de carrière van Jake E. Lee . Integendeel. Voodoo Highway gaat verder dan de hair metal om terug te gooien naar Led Zeppelin en hardrock uit de jaren 70. Het album werd serieus over het hoofd gezien in 1991, en nu vind ik hetzelfde album “te koop” via Amazon.com voor meer dan $ 300!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑