Crimson Glory – Strange and Beautiful

Crimson Glory – Strange and Beautiful

Jaar van Release: 1991

Label : Roadrunner

Het is 1991. Je bent op vakantie en je ziet de nieuwe cd van Crimson Glory liggen en deze neem je natuurlijk mee. Je moest het nieuwe album van Crimson Glory kopen en je besloot om “play” te drukken en eindelijk krijg je het  voor het eerst te horen.

Het is niets zoals je verwachtte. Er is hier geen heavy / power / prog metal. Er is tribal-drumwerk van een nieuwe Indiase gozer die iedereen een goed ritme geeft door etnisch en los te klinken. Er zijn gospelvocalen, riffs van Jon Drenning, die eruit lijken te zijn gehaald uit de bovenste lade van Led Zeppelin. Zelfs Midnight doet je denken aan Robert Plant in zijn topdagen. De bas is zeer hoorbaar en groovy; soms klinkt het als de bassist Vlo van Red Hot Chili Peppers ! En, ten slotte, de keyboardpartijen, Jon Lord zou trots zijn, en dit zegt alles.

 Wanneer het album beluisterd is, kun je niet zeggen of je het leuk vindt of niet. Is dit dezelfde band die Crimson Glory en Transcendence heeft gemaakt ? Zijn ze uitverkocht? Je moet opnieuw luisteren. Je drukt nogmaals op “play” en deze keer open je het boekje. De teksten zijn obscuur en ze praten over lust en liefde, behalve “Starchamber”, die een sample uit 2001 is. Gedurende het grootste deel van het album heb je zin om te dansen … wat is er aan de hand? Dit moet Crimson Glory zijn. Je kijkt nog of de muzikanten echt wel dezelfde zijn. Hierin zijn geen onoverkoombare verschillen.

Nog een paar luisterbeurten, ga je het album meer en meer waarderen. Je had gehoopt op een Transcendence deel II, maar de heren zijn een andere weg ingeslagen. De verwachting is anders en dan ga je toch in eerste instantie anders luisteren en dat is allemaal logisch. Het is de soundtrack van de ervaring die je had kunnen hebben in de jungle. De goedkope ballads waardoor je je schuldig voelt omdat je ervan geniet, klinkt alsof ze zijn geschreven voor dat meisje met de donkere huid dat je hebt ontmoet. Dit is compleet anders dan de Crimson Glory die je vroeger kende. Om het te waarderen, moet je je geest openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑