Shadow King-Shadow King

Shadow King-Shadow King

Jaar van Release: 1991

Label: Atlantic

Shadow King was Lou Gramms eerste kennismaking met een band sinds zijn vertrek uit Foreigner in april 1991. De charismatische zanger had met Bruce Turgon aan nummers gewerkt voor een derde soloalbum en deze ontwikkelden zich tot een volledige bandmogelijkheid. Om dit te realiseren, rekruteerden Gramm en Turgon Vivian Campbell (Dio, Whitesnake) op gitaar en Kevin Valentine (drums).

Als Shadow King werd hun debuutalbum veel gedraaid op de Amerikaanse klassieke rockradio en het label had hoge verwachtingen met een uitgebreide Europese en Amerikaanse tournee gepland voor 1992. Helaas kwam dit slechts zover als hun enige live-optreden in het Londense Astoria in december 1991, onheilspellend op vrijdag de 13e. Hier speelde de band stomende versies van Foreigner-hits en het grootste deel van het album, en een van de toegiften was Free’s ‘Fire and Water’.

Kort daarna implodeerde de band, Vivian Campbell voegde zich bij Def Leppard. Valentine speelde optredens met Cinderella, Gramm keerde uiteindelijk terug met Foreigner in 1993 en nam Turgon mee.

Bevrijd van de beperkingen van de AOR, die Foreigner aan het eind van de jaren tachtig werd, gaf Gramms kortstondige band echt een kick met pittige, commerciële nummers en met een knipoog naar hardrock, onderbroken door Turgon’s behendige toetsenbordvullingen en Campbell’s ingetogen gitaar. Gramm’s zang was net zo onderscheidend als altijd.

Er hadden minstens drie singles van het album kunnen zijn. ‘What Would It Take’ doet met zijn hongerige opening en gepassioneerde teksten denken aan de klassieke Van Halen, ‘I Want You’ een onbezonnen no-nonsense stukje semi-Whitesnake snauw en de meer Foreigner-achtige ballad ‘Don’t Even Know I’m Alive’ zijn allemaal uitblinkers en mijn favoriet ‘This Heart Of Stone’.

De productie was in handen van Keith Olsen (beter bekend van zijn werk met Whitesnake en Ozzy Osbourne in de jaren tachtig) zijn hoog, en het daverende intro van ‘Boy’ is het alleen al waard en een van de beste manieren om te testen – en te breken – met eventuele nieuw aangeschafte hifi-luidsprekers.

Gramm heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat gezondheidsproblemen gehad, hoewel hij in juni 2009 een nieuw album uitbracht. Echter, tijdelijk bevrijd van Foreigner’s zakelijke rockketens is zijn werk met Shadow King voorbeeldig en dit is een blauwdruk voor hoe goed het is gemaakt.

Een klein minpuntje is misschien dat het album een ​​tikje meer gericht is op power rock dan op ballad, maar dit is blijkbaar de reden waarom Gramm de hedendaagse Foreigner beu was.

Zoals met veel post-hairmetalbands uit het begin van de jaren negentig, is het de vraag of Shadow King het begin van Grunge zou hebben overleefd, de veranderende muzieksmaak, en niet in de laatste plaats in termen van investeringen in platenlabels.

Nog verleidelijker is de wetenschap dat de band verschillende nummers had opgenomen voor een voorgesteld tweede album dat misschien nooit het daglicht zal zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑