Steelheart – Tangled In Reins

Steelheart – Tangled In Reins

Jaar van Release: 1992

Label: MCA

Wie de naam Steelheart kent, denkt meteen aan het goddeloze bereik van dat van Mike Matijevic. Vanaf hun titelloze debuut en zijn vocale werk in de film Rock Star.   Steelheart bracht in hun korte carrière drie schijven uit, het eerdergenoemde titelloze debuut en het derde “Wait”. Het diende eigenlijk als platform voor Matijevic zijn muzikale interesses als solo-act te verkennen. Deze middelste release is absoluut het hoogtepunt van hun carrière, waarbij het muzikale momentum dat hun eerste release creëerde wordt verder uitgebouwd. Voorbij zijn de overdreven sappige ballads, vervangen door diepere, beter uitgewerkte tracks.

“Electric Love Child” heeft een funky groove, waarbij elementen van de grote rock uit de jaren 70 worden gecombineerd met een moderne uitstraling. De agressie en energie komen tot uitdrukking in het nummer “Steelheart”, dat alles klinkt van wat de donkere prelude op Skid Row ’s “18 And Life” had kunnen zijn. “Late For The Party” en “Sticky Side Up” zijn rechttoe rechtaan rockers die zinspelen op goede tijden die eraan komen.

“All Your Love” en “Mama Don’t You Cry” vertegenwoordigen de zachtere kant van deze schijf en toch veel verzorgder dan eerdere nummers zoals “Angel Eyes” of “Can’t Stop Me From Loving You”. De enige teleurstelling op deze schijf was voor mij het laatste nummer, “Dancin’ in the Fire”, dat klinkt alsof ze nog een laatste plekje hadden om te vullen en niets beters hadden om het mee te vullen. Een zwakke noot om een ​​verder uitstekende poging af te sluiten.

Als ik naar dit schijfje opnieuw luister om snel nog een recensie te schrijven, 14 jaar nadat het werd uitgebracht, verbaast het me dat het nog geen gedateerd geluid heeft. Toegegeven, het klinkt niet als veel van de muziek die tegenwoordig van rockstations op de radio wordt gedraaid, maar het heeft wel een tijdloos gevoel, een gevoel dat er nog 10 of 15 jaar voorbij kunnen gaan en dit nog steeds een prima schijf zal zijn.

In aanvulling op deze release, komt de band uiteindelijk weer bij elkaar, waardoor in 2008 het album “Good 2B Alive” uit, dit leek meer om toch nog wat te cashen. Dan duurt het toch weer een tijdje en uiteindelijk brengt Steelheart  het album “Through Worlds of Stardust” uit in 2017 en het live-album “Rock’n Milan” in 2018.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑