Crimson Glory – Astronomica

Crimson Glory – Astronomica

Jaar van Release: 1999

Label: Spitfire Records

Nog een andere in de lange rij van onlangs herenigde metalbands uit de jaren 80, Crimson Glory heeft duidelijk gereageerd op de toenemende populariteit van traditionele heavy metal op het Europese continent door zich te hergroeperen in een poging om wat van hun vroegere magie nieuw leven in te blazen. Het eerste album van het kwintet met zanger Wade Black. Astronomica, is een relatief plezierige release die muzikaal magere raakvlakken heeft aan enkele van de meer memorabele momenten op de klassieke eerste twee albums van de band, waarbij de kenmerkende gitaarharmonieën van de groep een zeer welkome terugkeer is na hun meer ingetogen aanwezigheid op de voor velen teleurstellende Led Zeppelin-achtige Strange and Beautiful van de release uit 1992. Echter ben ik van mening dat deze release niet een voorzetting is van de eerste twee albums, maar toch een aangename verrassing was. De maskers waren verdwenen met het album Strange And Beautiful en hun voormalige zanger Midnight, die besloot de groep net na de release te verlaten. Ze zouden hem vervangen door Wade Black – een krachtige zanger op zich, die tegelijkertijd een uitstekende intensiteit aan de groep zou toevoegen. Drummer Dana Burnell was ook weg en in zijn plaats kwam Steve “Doctor Killdrums” Wacholz (die velen kennen van Savatage). Ondanks deze veranderingen was Crimson Glory in staat om een ​​uiterst krachtige melodische metalmacht te blijven, zij het een meer verfijnde en vastberaden kracht. Geen gimmicks en kostuums. Van de originele line-up bleven alleen Jackson, Drenning en Lords over en ze zouden de band zeker niet uit de boot laten vallen met louter lidmaatschapswisselingen. Met Astromonicade band zou laten zien dat ze veel meer waren dan imago en in plaats daarvan bekwame spelers.

Net als voorheen omvat het materiaal veel verschillende stemmingen en emoties, van het energieke “War of the Worlds” tot de zachte, “power-ballad” -sfeer van “Edge of Forever”, die de zangkunsten van Wade Black laten zien. Hij heeft een indrukwekkend bereik, ook al klinkt wat irritant mager als hij de hoge tonen aanslaat (wat hij vaak doet). Maar wij missen overduidelijk echter de afwezigheid van zanger Midnight (die naar verluidt aan een soloproject werkt) en het ontbreken van enig materiaal dat zou kunnen concurreren met onder meer “Lady of Winter” , “In Dark Places” en “Lonely” van de monumentale Transcendence. Dit blijft dan voor mij een magere afspiegeling van een release van dit album, wat niet meer is dan een herinnering aan hoe goed Crimson Glory ooit was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑