Europe-The Final Countdown

EUROPE – THE FINAL COUNTDOWN

JAAR VAN RELEASE: 1986

LABEL: EPIC

The Final Countdown is het derde studio album van de Zweedse hardrock band Europe . Uitgebracht op 26 mei 1986 door Epic Records , het album was een groot commercieel succes verkoop van meer dan 3 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten alleen al, met een piek op nummer 8 op de Amerikaanse Billboard 200 chart en het bereiken van een hoge posities in hitlijsten over de hele wereld.  Het werd opgenomen in Powerplay Studios in Zürich , Soundtrade Studios in Stockholm , Mastersound Studio’s in Atlanta en Fantasy Studios in Berkeley .

Vijf singles werden uitgebracht van het album: ” The Final Countdown “,” Love Chaser “,” Rock the Night ‘,’ Carrie en Cherokee “. Acht van de tien nummers op het album waren te zien in de 2007 komedie film Hot Rod .

De opname van het album begon in september 1985 bij de Powerplay Studios in Zürich , Zwitserland . Op voorstel van hun platenmaatschappij Epic Records heeft de band besloten om te werken met de Amerikaanse producer Kevin Elson , die had gewerkt met bands als Journey en Lynyrd Skynyrd .  Oorspronkelijk had de band  Scorpions producer Dieter Dierks benaderd en Bon Jovi producer Bruce Fairbairn om het album te produceren, maar uiteindelijk besloten ze om in zee te gaan met Elson.

Het album werd gemixt maart 1986 bij Fantasie Studios , Berkeley.  Gitarist John Norum was niet tevreden met het resultaat, beweerde dat de keyboards het ritme van de gitaren in de eindmix hadden overstemd.

” Rock the Night “en” Ninja “waren de eerste nummers geschreven voor het album en “Rock the Night” werd uitgebracht als single in Zweden in 1985.

Het nummer ” The Final Countdown “was gebaseerd op een oude toetsenbord riff die Tempest ergens in 1981-1982 had gecomponeerd, op een Korg Polysix toetsenbord die hij had geleend van Michaeli. In 1985 bassist John Levén suggereerde dat Tempest een lied moest schrijven op basis van die riff.  De teksten zijn geïnspireerd door David Bowie’s lied “Space Oddity”.”Cherokee” was het laatste lied geschreven voor het album, geschreven slechts een week voordat de band ging naar Zwitserland om te beginnen met het opnemen van het album. Tempest zei dat hij zich heeft laten inspireren door de geschiedenis van de indianen om het lied te schrijven. “Love Chaser” werd alleen als single uitgebracht in Japan, en was op de soundtrack voor de film Pride One. “Rock the Night” werd uitgebracht als de wereldwijde follow-up single van de “The Final Countdown”.  Oorspronkelijk was de band nooit van plan om het nummer vrij te geven als single, en sommige leden wilden liever  “Rock the Night” als eerste single. “The Final Countdown” is geschreven als openingsnummer voor concerten, en ze had nooit gedacht dat het een hit te worden. Maar wanneer hun platenmaatschappij Epic Records de band onder druk zet, wordt hierin meegegaan. Het betekende voor de band de definitieve doorbraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑