Dio – Magica

Dio – Magica

Jaar van release: 2000
Label: Rhino

Dio’s  solide 2000 concept album Magica zou beter passen in het muzikale klimaat van 15-25 jaar geleden, maar een goed album is een goed album. Maar de muzikaal superieure Magica is geworteld in de donkere, mystieke thema’s die hij bij Rainbow, Black Sabbath, en de vroege Dio albums perfectioneerde. Een belangrijke factor is de solide line-up, met name de terugkeer van Craig Goldy, de beste gitarist van Dio. Naast Vivian Campbell die Dio’s eerste 3 albums vertegenwoordigde benaderen zij de beste Dio sound. Bassist Jimmy Bain en drummer Simon Wright keren ook terug.

Dio lijkt geïnspireerd, en zijn zang zijn meer getextureerd dan gebruikelijk. Magica is een gedetailleerde fantasy epos over de strijd tussen goed en kwaad. Verschillende elementen zijn vergelijkbaar met JRR Tolkien’s geliefde Lord Of The Rings romans, die vol  zelf vertrouwen op traditionele manier helden en schurken op mythische quests laat acteren. “Lord Of The Last Days” bouwt langzaam op met de dreigende gitaar van Goldy en onheilspellende zang van Dio.  “Fever Dreams” is strak georganiseerd en afgestemd voor radio airplay voorzien van heldere, iets edgy zang en gitaar. “Turn To Stone” is doeltreffend, traditionele heavy metal gebaseerd op trage, zware gitaar en drums. Het meest muzikaal complexe nummer is de vocale interlude “Feed My Head” dankzij het hypnotiserende koor, multi-vocale achtergrondzang, helder gitaarwerk en intermezzo met strijkers, en de zang van Dio.  “As Long As It’s Not About Love” heeft een aantal kenmerken van een fundamentele power ballad. Het album eindigt met “Magica verhaal,” van Dio 18 1/2 minuten gesproken verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑