Shadow Gallery – Legacy

Shadow Gallery – Legacy

Jaar van release: 2001
Label: Roadrunner

Er is een aantal cd’s die mij als muzikant een emotioneel en tegelijkertijd een verdrietig gevoel kunnen bezorgen. Emotioneel; doordat de meeste composities op die cd’s vaak een gevoelige snaar weten te raken. Verdrietig; door mijn beperkte mogelijkheden niet in staat zulke bloedmooie composities te kunnen verzinnen en te arrangeren. Dat gevoel krijg ik regelmatig bij het luisteren naar albums als Metropolis part 2: Scenes From A Memory van Dream Theater, Liberation van Ice Age, Far Off Grace van Vanden Plas, Selling England by The Pound van Genesis en Moving Pictures van Rush. En ook bij het luisteren naar albums van progressieve bands in het algemeen als bij het laatste album van Shadow Gallery, ‘Legacy’.

Dat liefhebbers van progressieve- en symfonische rock massaal Shadow Gallery’s debuut, ‘Carved in Stone’ en ‘Tyranny’ in hun cd-kast hebben staan is een feit. En met dit laatste album komt Shadow Gallery sterk terug. Het openingsnummer ‘Cliffhanger 2’ (het vervolg op ‘Cliffhanger’ van de cd ‘Carved in Stone’) wordt in twee delen verdeeld en opent dit album met een prachtige piano-intro. Dit nummer wordt gevolgd door reeks nummer van hoge kwaliteit; ‘Destination Unknown’, ‘Society Of The Mind’, ‘Legacy’ en ‘First Light’. Zelfs de commerciële track, ‘Colors’, wordt met volle overtuiging ten gehore gebracht. Het minpuntje van deze plaat is de lange stilte bij de laatste track ‘First Light’.Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik heb altijd een zwak gehad voor groepen die in combinatie met hun geniale muzikale kunnen toch oog blijven houden voor het emotionele vlak. Wellicht is de vaardigheid van het toedienen van een gevoel aan een liedje even moeilijk aan te leren als het virtuoos bespelen van een muziekinstrument. De bands die hierin de juiste balans weten te vinden, zijn voor mij de grootste. Dit geldt voor alle soorten muziek, van simpele tractorblues tot uiterst complexe jazz, want mijn smaak is breed genoeg om alle stijlen te waarderen, zolang de muzikant die balans maar weet te combineren. Shadow Gallery heeft mij met hun complexe spel op ‘Legacy’ weten te overtuigen, zo simpel is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑