Daughtry – Daughtry

Daughtry – Daughtry

Jaar van release: 2006
Label: RCA Records

Daughtry, rockband uit ‘McLeansville, staat North Carolina, V.S.’, is een rockband opgericht door leadzanger & gitarist Chris Daughtry. Het debuutalbum van Daughtry, wat dezelfde naam draagt, is viervoudig platina en het snelstverkopende debuutalbum van een rockband in de VS ooit. Het album werd uitgebracht in november 2006, stond al snel op #1 in de ‘Billboard 200’ en er werden meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht. Het album bevatte maar liefst vier ‘Top 20-hits’ in de ‘Billboard Hot 100′, waaronder de nummers ”It’s Not Over” & ”Home” die in de top 5 belandden van die hitlijst.

Het debuutalbum van de band werd geproduceerd door ‘Howard Benson’ en werd uitgebracht door ‘RCA Records’ op 21 november 2006. Chris maakte zelf ook deel uit van het produceren ervan. Hij heeft namelijk, behalve de twee songs ”Feels Like Tonight” & ”What About Now”, alles zelf (mee)geschreven. Het was meteen al een groot succes. Dat begon met de eerste single ”It’s Not Over”, die eerst uitgebracht zou worden in september maar voor het eerst pas op de radio te horen was op 6 december 2006. Al snel kondigde bandlid Jeremy Brady aan dat hij de band ging verlaten. Brian Craddock werd zijn vervanger, die Chris Daughtry daarvoor al kende van de band Absent Element, waar beiden ooit lid van waren.

Na het succes van ”It’s Not Over” werd de tweede single ”Home” gereleased. Deze single kwam, een aantal weken voor de officiële radio-release, binnen op #83 in de hitlijst ‘Billboard Hot 100’. Uiteindelijk steeg de single nog naar de vijfde plek. Ook was de song de officiële aftrap voor het zesde seizoen van ‘American Idol’.
De derde single van het album ‘Daughtry’ was het nummer ”What I Want”. Gitarist ‘Slash’, bekend van Guns ‘N Roses, heeft in dat nummer de leadgitaar op zich genomen. De song werd gereleased op 23 april 2007. Het nummer bereikte nummer 6 in de ‘Rock Charts’, en is zelfs in het spel ‘Guitar Hero: On Tour’ voor de ‘Nintendo DS’ beschikbaar om mee te spelen.

Hun vierde single ”Over You” werd officieel gereleased op 24 juli 2007. Daughtry liet het nummer echter voor het eerst horen tijdens een live-optreden in de tv-show ‘Good Morning America’. De vijfde single van het album, ”Crashed”, werd op meerdere rockzenders gereleased op 10 september 2007. ”Feels Like Tonight”, de zesde en laatste single, werd gereleased op 8 januari 2008. Dit is dus ongeveer een jaar nadat hun debuutalbum officieel werd gereleased. Op 24 april 2008 kreeg Daughtry 4 keer Platinum uitgereikt wegens het grote succes van al hun singles. Ook werden ze in 2008 genomineerd voor 4 Grammy Awards: Beste pop-act/optreden van een duo of groep met zang; Het beste Rockalbum; Het beste rocknummer, en beste rock-act/optreden van een duo of groep met zang. Volgens ‘Billboard’ had Daughtry, met hun zes singles, 20 nummer 1 hits over de hele wereld.
Dit was voor Daughtry genoeg reden om een ‘Deluxe Edition’ uit te brengen. Het album ‘Daughtry – Deluxe Edition’ kwam uit op 9 september 2009. Deze bevatte uiteraard de originele CD en nog een DVD. Op de CD stonden 4 bonustracks waaronder akoestische versies van ”What About Now”, ”It’s Not Over” en ”Home”. Ook stond er een cover van ”Feels Like The First Time” van de band ‘Foreigner’ op de CD. Op de DVD stonden alle vijf videoclips die naar aanleiding van het album gemaakt werden. Ook stonden er nog nooit vertoonde live-beelden op en nog exclusieve beelden van achter de schermen.Wat meteen opvalt bij het luisteren van de nieuwe cd van Daughtry is de rauwe stem en de hier en daar ietwat ruige gitaarpartijen. Het maakt het tot een duidelijk rockalbum. Samen met zijn band, die hij pas zeer recent oprichtte, heeft hij een aardige cd afgeleverd vol rocknummers die bij deze tijd passen. Chris Daughtry, de naamgever van de band, is zeker iemand om in de toekomst rekening mee te houden binnen het rockgenre. Dat heeft het beluisteren van deze cd wel duidelijk gemaakt.Dat je met het opzetten van de cd de neiging tot lekker meeschreeuwen niet kunt onderdrukken spreekt alleen maar in het voordeel van het album. Dit betekent dat de nummers uitnodigen tot deze oeremotie. Nummers als Crashed moeten wel gewoon worden meegeblèrd, dat kan niet anders. Wat het album juist ook weer bijzonder maakt is dat er ook wat minder ruige rock op staat zoals het nummer Feels Like Tonight. Het is altijd erg prettig om zo halverwege een wat ruige cd even een pauze te kunnen nemen en op adem te komen. Dit heeft Daughtry erg goed begrepen en hij geeft de luisteraar waar hij om vraagt.Als je naar de teksten op de cd luistert, valt direct op dat Chris toch ook maar een emotioneel mannetje is, want centraal thema is toch wel ‘de liefde’. Het nummer Over You gaat over Chris’ geliefde die hem liet vallen – ja, ook een persoonlijke tintje kan de zanger meegeven aan zijn nummers. Dit maakt dat de ruige en rauwe rock ook zijn gevoelige kant heeft. Een perfecte combinatie.Als je het bekijkt in het ‘grotere geheel’ van de rockgeschiedenis is dit album niet spectaculair misschien, maar als debuut-cd mag hij er zeker wezen en is het een album dat toch wel 4 sterren waard is. Het is een gedegen stukje werk van Daughtry en gewoon een heel prettige cd om naar te luisteren, zeker voor de rockliefhebber die ook zijn gevoelige kant eens wil laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑