Vanden Plas – Christ O

Vanden Plas – Christ O

Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music

Finger lickin’ good. Ik kan het geweldige nieuwe album van Vanden Plas niet anders omschrijven. “Vanden Plas, is dat een Nederlands bandje?” Neen! Vanden Plas is dé Dream Theater van Duitsland. Tussen dit zevende werkje en het laatste “Beyond Daylight” gaapt een kloof van vier jaar. In deze lange periode heeft zanger Andy Kuntz met “Abydos” (2004) wel een uitstekende soloplaat gemaakt en hebben de muzikanten meegewerkt aan tal van theaterproducties. The Devil has the best Tunes. Maar met dit “Christ O” bewijst God dat hij ook nog wat achter de hand heeft zitten.Hij speelt als troef namelijk negen schitterende progressieve metalsongs uit. (Veer)krachtige gitaarriffs, een excellerende ritmesectie, supertheatrale toetspartijen (dat schnabbelwerk bij het theater laat zijn sporen na), geniale snelle solo’s van maestro Stephan Lill, een veertig koppig klassiek koor en een Andy Kuntz in topvorm. Maar het meest geweldige aspect van Vanden Plas is dat ze het gegeven “herkenbare composities” altijd op de eerste plaats zetten. En hierin verschillen ze met tal van andere progressieve bands die hun muziek te mathematisch en zielloos behandelen. “Christ O”, “Postcard To God”, “Shadow I Am” zijn vlotte composities met refreinen/zanglijnen/muzikale thema’s/gitaarsolo’s die na meerdere luisterbeurten niet meer uit je hoofd te branden zijn. Is het niet schitterend als je ontwaakt met het refrein van “Wish You Were Here” in je hoofd? Met “Fireroses Dance” staat er ook één van de mooist ballades van de laatste jaren op het album. Én om dit magnum opus nog beter te maken wordt er af gesloten met een prachtige versie van “Gethsemane” uit de rockopera Jesus Christ Superstar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑