Mr.Big-Bump Ahead

Mr.Big-Bump Ahead

Jaar van Release: 1993

Label: Atlantic

Mr. Big is waarschijnlijk het meest bekend vanwege hun twee bekendste hitsingles, To Be With “You” en “Wild World’. Als je in de jaren negentig zou leven, was het geen ontkomen aan dat je deze nummers niet zou hebben gehoord. Waarom zou je Mr. Big na al die jaren opgraven? Nou, omdat er meer is dan op het eerste gezicht lijkt. De band werd tijdens de hele explosie in Seattle over het hoofd gezien, en dat wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedaan door het grote publiek. Mr. Big speelt een sterk door de jaren 80 beïnvloede hardrock/glam metal met geweldige melodielijnen en radiovriendelijke refreinen.

“Lean Into It” te overtreefen zal nooit gemakkelijk zijn, ga er maar aan staan. Tegen de tijd het 1993 was, deed het er niet eens meer toe. De hardrock moest een stapje zijwaarts doen en de Grunge hype nam het grootste gedeelte van de scene over.

Er staan ​​geen grote sprongen muzikaal gezien voorwaarts op “Bump Ahead” , maar er staan ​​genoeg fatsoenlijke rock-sensaties en ballads om van een goed album te spreken. Een groot deel van de zware artillerie wordt direct afgevuurd met het nummer, “Colorado Bulldog”. Een versterkte Van Halen-shuffle wordt tot het uiterste gedreven, waarbij de enige echte Billy Sheehan het geheel op de bas voortduwt.

“The Price You Gotta Pay” houdt het nog wat zwaar, verankerd door een gepatenteerde Sheehan-groove. De bluesy soulrasp van Eric Martin geeft dat de muziek toegankelijk blijft, maar ook instrumentaal valt er genoeg te beleven. Fans van puur gitaarspel zullen genoeg uitdagende licks vinden. Hetzelfde geldt voor “The Whole World’s Gonna Know”. Tapt uit hetzelfde vaatje, goede in elkaar gestoken hardrock, die ook bij de mainstream in goede aarde zou moeten vallen.

Dat gezegd hebbende, laten we onszelf niet voor de gek houden. Mr. Big verdiende zijn geld met ballads als “To Be With You”, en daarom mogen deze ook op dit album niet ontbreken. ‘Promise Her the Moon’ is sentimenteel, ingetogen en stijlvol. De cover op dit album is ‘Wild World’ van Cat Stevens. En pakt goed uit, het was dan ook niet waarschijnlijk dat Mr. Big het nummer zou verpesten. Ze missen de plank op “Nothing But Love”; te stroperig met zijn gitaarsynthorkest. In het geval van een overdosis ballads is er nog een vierde: “Ain’t Seen Love Like That”. Het is een van die eenvoudige kampvuurballads.

Bump Ahead treedt wat minder buiten de paden en “What’s It Gonna Be” is een prima funky rocknummer, maar niet meteen het nummer dat voor ophef zorgt.

Ze sluiten het album af met “Mr. Big”, het nummer waaraan ze hun naam dankten. De sleur van “Mr. Big” eindigt het album met  een oprechte toon.

Feit is dat Mr. Big in 1993 simpelweg geen hit zou krijgen met een ballad. Dat zou helaas niet meer gebeuren voor de band. De Japanse editie had nog een bonustrack genaamd “Long Way Down”, dit is niet de moeite waard, om daarnaast deze versie ook nog aan te schaffen. Nu is “Bump you Head” al met al een erg solide hardrockalbum met muzikaal vakmanschap, maar er staan ​​helaas net iets te veel ballads op. Als je op zoek bent naar goede hardrock en je kunt leven met de ballads, dan moet je echt het album aanschaffen. Als je geluk hebt, kun je het waarschijnlijk in de koopjesbak vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑