Within Temptation – The Heart Of Everything

Within Temptation – The Heart Of Everything

Jaar van release: 2007
Label: Sony/BMG

Na de “Stille Kracht”, waarmee Within Temptation muzikaal tot grote hoogte was gestegen en met hitsinglesucces (waarbij de vergelijking met Evanescence al voorzichtig werd gemaakt) raakvlakken met de popscene had behouden, komt de band met de lang verwachte opvolger.

Dit keer geen centraal thema, maar op zich staande nummers, ieder met een eigen sound en eigen karakter. Ook hier een hitsingle (da’s echt niet verkeerd hoor, zonder centen maak je niet lang muziek), in de vorm van een duet (What have you done) met Life Of Agony-voorman Keith Caputo. De gelegenheid zal zich voorgedaan hebben maar voor mij had het duet niet gehoeven omdat het weinig toevoegt. Wederom is het hier de opening track (The Howling) die mij meer bekoort dan de eerste single.

Muzikaal gezien is dit album toch, ondanks het zeer herkenbare WT geluid, een heel ander album dan The Silent Force; niet alleen zijn de keyboards wat verder naar de achtergrond gegaan, de gitaarpartijen hebben een prominentere rol gekregen (zelfs akoestische!), en ook Stephen van Haestregt krijgt volop ruimte (o.a. door minder gebruik van technische snufjes) om te laten horen dat hij tot Neerlands beste drummers behoort. Ook de stem van Sharon Den Adel wordt anders gebruikt dan voorheen; meer variatie, meer verschillende emoties en daarmee krijgt de band toch een wat ander geluid.

De composities zijn ook weer anders dan anders, vind ik; waar The Silent Force minimaal 2 lekker in het gehoor liggende hits kende, is dat “catchy” een stuk minder geworden en heeft het plaatsgemaakt voor een voor mijn gevoel wat behoudender, Amerikaanser geluid. Niet gek dat de band daarmee haar pijlen overduidelijk richt op het veroveren van de Amerikaanse markt, waar een grote maar nog sluimerende schare fans ongeduldig zit te wachten totdat de podia worden gepijnigd met deze Nederlandse bombastische, symphonische rock. Want het is nu toch wel tijd dat we dat gothic-label er maar eens afhalen.Voor de verandering doorloop ik het songmateriaal, dat wederom van hoge kwaliteit is, maar niet, dat is aan de fans en de kopers van deze schijf, die overigens wat leuke extra’s op het schijfje zullen aantreffen. Amerika gaat straks plat, wij waren het al. En terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑