Alter Bridge – Blackbird

Alter Bridge – Blackbird

Jaar van release: 2007
Label: Unversal Music Group

Bent u ook zo iemand die af en toe reikhalzend uitkijkt naar een album waar louter goede songs op staan? Het afgelopen jaar stelde een aantal bands die normaliter garant staan voor kwalitatief hoogwaardige albums behoorlijk teleur. Het laatste Q.O.T.S.A. album, ‘Era Vulgaris’, heeft weliswaar zijn momenten maar kan over de gehele linie toch niet echt overtuigen. Die andere grootheid in het smeden van goede heavy rocksongs, meneer Dave Grohl, lijkt zijn laatste Foo Fighters album vooral gevuld te hebben met een hoop left-overs en neuzelnummers met uitzondering van single ‘The Pretender’. Nee, tot dusverre kwam, naar mijn bescheiden mening, alleen het ondergewaardeerde Clutch met ‘From Beale Street To Oblivion’ op de proppen meteen album vol hoogwaardige kwaliteitssongs.
Gelukkig is er nu het nieuwe album van Alter Bridge dat gelukkig wel alle verwachtingen inlost. Okay, laten we het niet meer hebben over het Creed verleden van drie van de vier bandleden. Dat is passé. Alter Bridge is namelijk een band die wèl thuishoort in een heavy e-zine of magazine. Ten eerste heeft dit gezelschap uit Orlando (Florida) een sound die qua heavyness niet onderdoet voor het betere Metallica werk. Was op het sterke debuut album ‘One Day Remains’ uit 2004 nog alleen gitaarvirtuoos Mark Tremonti verantwoordelijk voor het fantastische gitaarwerk, op Blackbird heeft ook zanger Myles Kennedy de gitaar omgehangen. En ja, ook hij blijkt een begenadigd gitarist te zijn wat blijkt uit de wijze waarop hij het modernere metalgeluid van Tremonti weet aan te vullen met zijn spel dat rechtstreeks uit de 70’s lijkt te komen. Nu de naam van Kennedy toch gevallen is. Deze man beschikt over verreweg de beste rock/metal strot die ik in jaren gehoord heb. Luister naar de furieuze opener ‘Ties That Bind’ , en verbaas je over de power en het verbazingwekkende bereik van deze geweldenaar.
Maar niet alleen het gitaarwerk en de vocale prestaties zijn van sublieme kwaliteit. Bassist Brian Marshall en drummer Scott Phillips vormen een geweldig ritmetandem en weten alle clichés te vermijden waardoor Alter Bridge nergens tot een standaard stadion rock-act verwordt, zelfs niet tijdens de ballad ‘Watch Over You’ of de single ‘Rise Today’. Complexe drumfills met intelligente dubbele bass partijen en tegendraadse, zware baslijnen zijn zelfs in de meest ingetogen nummers niet van de lucht. Met al deze ingrediënten weet de band bovendien het ene geweldige nummer na het andere in elkaar te sleutelen met als absolute hoogtepunt het aan een overleden vriend opgedragen Blackbird: een episch dat werkelijk net zo goed is als het beste van Rainbow, UFO of Thin Lizzy.
Kortom, als de heavy sound van Metallica je lief is, de songs van Soundgarden of Pearl Jam tot je favorieten behoren, de vocale prestaties van Geoff Tate in zijn beste jaren je kunnen bekoren, het theatrale van Savatage en de ingetogen complexiteit van de laatste Rush albums aan je besteed is, dan moet je dit album gewoon aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑