Eclipse – Are You Ready To Rock

Eclipse – Are You Ready To Rock

Jaar van release: 2008
Label: Frontiers Records

Eclipse is terug met hun derde release getiteld ‘Are You Ready To Rock’. Nu ben ik altijd wel ‘ready to rock’, maar deze titel wekt toch enige bevreemding omdat juist dit Zweedse gezelschap tot voor kort meer in de melodic hoek moest worden gezocht. Hun eersteling ‘The Truth & A Little More’ die in 2001 verscheen was namelijk een melodic, bijna pop-achtige plaat die evengoed behoorlijk positief werd ontvangen. Zo positief zelfs, dat het grote Frontiers Records zich over de heren ontfermde en hen in staat stelde om in 2003 ‘Second To None’ uit te brengen. Ook deze plaat mocht zich, ondanks een iets pittiger inslag, in een prettige belangstelling verheugen.
Na enige luisterbeurten kunnen we niet echt spreken van een trendbreuk, want de melodie is niet geheel uit de muziek verdwenen. Maar van een aanzienlijke koerswijziging is toch wel sprake, want ‘Are You Ready To Rock’ klinkt een tandje rockier dan zijn voorgangers. We zouden het aan de band zelf moeten vragen wat de reden van deze wijziging is, maar het is een feit dat het rock geörienteerde publiek groter in aantal is dan het meer melodieuze. En het zal niet voor het eerst zijn dat een platenlabel zijn onderdanen vriendelijk doch nadrukkelijk wijs op dit soort feiten bij het concipiëren van een nieuwe plaat. Maar daarover later meer.
Eclipse is eigenlijk een duo. De band is opgericht in 1999 door Erik Martensson en Magnus Henriksson en heeft voor hun albums tot nu toe steeds met wisselende muzikanten gewerkt. Dat leidde soms tot de nodige interne strubbelingen en het heeft dan ook vijf jaar geduurd voordat de boys met een nieuwe schijf voor de dag konden komen. Maar nu is het dan zover en ik moet zeggen dat de plaat me uitstekend bevalt. De nummers hebben allemaal een lekker fris geluid, waarbij Erik en Magnus als gitaarduo ijzersterk voor de dag komen en daar veel bonuspunten mee scoren. De heren weten ondanks de onmiskenbare NWBHM invloeden een eigen en gevarieerd geluid tot stand te brengen. Ook al is de melodie in de nummers niet meer zo prominent aanwezig als op hun eerdere werk, verdwenen is hij zeker niet en het zijn met name de refreinen die weinig moeite hebben om de weg naar de trommelvliezen te vinden. De muziek zit prima in elkaar en klinkt simpelweg goed en volwassen.
De plaat trapt af met het lekkere ‘Breaking My Heart Again’ en meteen valt op dat het tempo wat hoger is en de riffs wat pittiger zijn. De tweede track ‘Hometown Calling’ doet me bij vlagen aan Judas Priest denken, het nummer komt als een bulldozer over je heen en de solo loopt als een trein. ‘Million Miles Away’, ‘To Mend A Broken Heart’ en ‘2 Souls’ hebben een wat melodieuzere inslag. De rest van de tracks zijn steviger, meer klassieke heavy metal, waarbij met name het speedy ‘Under The Gun’ er wat mij betreft uit springt met indrukwekkend gitaarwerk en een heerlijke solo.
Eclipse heeft met ‘Are You Ready To Rock’ een geslaagde mix gevonden tussen melodic rock, AOR en heavy metal waarbij de nadruk op de laatste ligt. Dus aan het eind van de rit klopt die albumtitel toch wel. Als het de bedoeling van Frontiers is geweest om Eclipse uit de tent te lokken dan is ze dat aardig gelukt. Want niet alleen wordt de Italiaans leren handschoen opgepakt, hij wordt vervolgens gevuld met Zweeds ijs keihard terug gegooid op het buro van de labelmanager. Met op het etiket in hoofdletters de vraag “Bedoel je dit?”. En ik kan u verzekeren, zowel de labelmanager als de luisteraar zullen in koor JA! roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑