Queensrÿche – American Soldier

Queensrÿche – American Soldier

Jaar van release: 2009

Label: Rhino Entertainment

Na een paar platen die ver beneden peil waren, en een maar matige opvolger voor wat velen beschouwen als een van de beste conceptalbums ooit, komt Queensrÿche nu met een album vol oorlogsverhalen. Wie nu een album vol lekker agressieve nummers vol dood en verderf verwacht komt bedrogen uit. Het zijn de verhalen van echte soldaten die centraal staan.Muzikaal gezien is het album het beste te vergelijken met Promised Land, en de tragere, deprimerende nummers van de albums erna. Het album ademt een erg donkere, melancholische sfeer uit, doordat de niet al te harde nummers de boventoon voeren. Die sfeer wordt versterkt door de thema’s in de nummers. Liefhebbers van vurig gitaarwerk komen helaas niet vaak aan hun trekken, al staan er toch nog wel een paar erg lekkere gitaarsolo’s op het album.Gastrollen genoeg op het album, want in bijna elk nummer zijn samples te horen van de gesprekken die frontman Geoff Tate voerde met soldaten. De verhalen die zij vertelden over wat ze meemaakten vormen de onderwerpen van de nummers. In Unafraid, wat toch wel een van de hoogtepunten van het album is, nemen deze samples zelfs de plaats in van de normale coupletten, en komt Tate alleen aan bod in het refrein. Ook Tate’s eigen dochter Emily doet mee, in het nummer Home Again. Ze klinkt precies zoals je zou verwachten van een kind van 10, dus verwacht geen nachtegaaltje. Toch heeft het nummer wel zo z’n charme, aangezien het samenspel perfect bij het thema van het nummer past.Het enige probleem dat ik met American Soldier heb is dat het toch net teveel van het goede is. Sommige tracks klinken wat zeikerig in de oren, en Geoff Tate klinkt bekakter dan voorheen, wat soms toch wel wat storend is. De productie is overigens dik in orde. Het geluid is kraakhelder. Al met al is American Soldier toch een erg goed album, al heeft het wellicht wel wat luisterbeurten nodig voordat het kwartje valt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑