Within Temptation – The Unforgiving

Within Temptation – The Unforgiving

Jaar van release: 2011

Label: Sony Music

Within Temptation is een perfect voorbeeld van een band die zowel creatief als toegankelijk (of commercieel, wat je wilt) kan klinken. De Nederlanders zorgden sinds de doorbraak met Mother Earthvoor een tweesplitsing in metalland, waarbij de sound door het ene kamp in de armen werd gesloten en waarbij de andere groep al het naderhand verschenen materiaal rechtstreeks richting afvalbak verwees. Dat is ieders goed recht, maar wanneer iemand zich niet druk maakt over commercieel succes, dan kun je er niet onderuit dat Within Temptation gewoon een geweldige band is die volgzame clubjes als Delain en Kingfisher Sky mijlenver voor blijft.

The Unforgivinggooit in dat opzicht alleen maar meer olie op het vuur. Ongegeneerd snoept de band uit oeuvres van jaren tachtig popbands en men laat zich zelfs verleiden tot keyboardlijnen en ritmes die meer thuishoren in de dancesector. Dat is misschien vloeken in de kerk voor menig liefhebber, maar die houding zou echt zonde zijn. Deze nieuwe schijf is namelijk steengoed en veel te indrukwekkend om lacherig de draak mee te steken. De combinatie van rockende gitaren, orkestrale bombast en de majestueuze zang van Sharon Den Adel knalt namelijk overtuigender dan ooit de speakers uit. Persoonlijk vind ik het alleen maar mooi dat de band metalvreemde invloeden in de sound pompt. Deze elementen werken absoluut verrijkend en maken van Within Temptation zeker geen ordinaire popband.

Het meest overdonderend is toch die fantastische zang. Deze zangeres weet precies wat ze wel en niet kan en laat voor het eerst de klassieke invloeden volledig achterwege. Veelzijdig en zuiver zingt ze gedurende de gehele plaat de sterren van de hemel. Daar stopt het overigens niet, want de nummers zijn zonder overdrijven allemaal heel erg sterk. Goed, de grootse productie helpt ook wel mee aan de toegankelijkheid van het materiaal, maar met een productie maak je niet zulke verslavende melodieën, gave zanglijnen en gitaarsolo’s. Dat laatste is opmerkelijk, want ondanks alle koren, keyboards en orkestrale arrangementen, scheurt men er af en toe heerlijk melodieus op los. In de basis is Within Temptation dan ook nog gewoon een metalband, zij het aangevuld met heel veel extra elementen. Het poppy refrein en de pompende danceritmes in Sinéad werken bijvoorbeeld net zo goed als de akoestische accenten in het dramatische Lost.

Als stoere metalhead heb ik mijn uiterste best gedaan om nog ergens over te mekkeren, maar het is me niet gelukt. Songs als Shot In The Dark en de hit Faster zitten gewoon heel erg goed in elkaar en blijken ook nog eens dagen lang in je kop rond te blijven zingen. Het zijn puntgave rocksongs met talloze hooks, prachtige melodielijnen en weergaloze zangstukken. Eigenlijk precies wat we verwachten van een goede plaat. Dat is The Unforgivingdan ook geworden. Geen zwakke momenten, een mooi concept en in de vorm van een dvd vind je nog wat leuke filmische aanvullingen op een aantal songs.

Within Temptation gaat ongetwijfeld weer dik scoren bij de talloze fans die de band inmiddels heeft, maar dat is op basis van deze jongste telg zeer terecht. Geen geforceerde knipogen naar emotieloze schreeuwbands of modieuze bieberkapsels, maar simpelweg een sterke en uitstekend uitgewerkte cd die garant staat voor tonnen luisterplezier. Scoor in ieder geval de versie met dvd, want in tegenstelling tot veel extra discs, vormt dit schijfje wel een waardevolle toevoeging die de nummers alleen maar meer (visuele) kracht bij zet. Er is tevens een comic verschenen met als leidraad het concept van deze plaat en daar verschijnen de komende tijd vervolgen op. Wellicht dat men daar een beetje doorschiet, maar gezien de geboden kwaliteit mogen we niet klagen. Zo zien en horen we dat graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑