Beggars & Thieves – We Are Brokenhearted

Beggars & Thieves – We Are Brokenhearted

Jaar van release: 2011

Label: Frontiers

Het verhaal van Beggars & Thieves gaat al terug tot het jaartal 1989 toen zanger Louie Merlino en gitarist Ronnie Mancuso de band oprichtten.  Eenmaal tot leven gekomen, ging het snel met Beggars & Thieves, Toen waren het gouden tijden voor dit soort bands. Het kon dan ook niet op. De groep werkte samen met songschrijver Desmond Child (Bon Jovi, Aerosmith, Kiss) en het was Ahmet Ertegun zelf die hen binnenhaalde bij zijn Atlantic Records. In 1991 verscheen hun debuut en in AOR kringen werd het een instant classic want reeds in 1990 werd het zeer ondergewaardeerde gelijknamige debuut uitgebracht bij het grote Atlantic en werd men opgenomen door Q-Prime management. Ze konden echter geen slechter moment hebben uitgekozen om dit soort muziek wereldkundig te maken, want begin jaren negentig sloeg de grunge-golf ongenadig hard toe. Er verscheen in 1997 nog wel een tweede album getiteld ‘Look What You Create’ en zelf een derde plaat in 1999 getiteld ‘The Grey Album’. Het momentum was echter totaal verdwenen en Beggars & Thieves raakte helaas in de vergetelheid.

. Ondertussen bleven de core leden, zanger Louie Merlino en gitarist Ronnie Mancuso, operationeel bij diverse ander muzikale projecten die zich vooral in de commerciële sector afspeelden, iets wat in de VS heel lucratief is. Louie en Ronnie bleven echter samen nummers schrijven en nu het muzikale klimaat een stuk beter is voor dit soort bands heeft Frontiers Records hun de gelegenheid geboden om met ‘We Are The Brokenhearted’ de welverdiende tweede kans te pakken. De nieuwe Beggars & Thieves plaat bevat een tiental erg mooie luisterliedjes, waarbij met name het aangename stemgeluid van Louie Merlino een zeer goede indruk achterlaat. Zoals gezegd aangename luisterliedjes dus en het nadeel hiervan is dat het wel lekker wegluistert maar met in het begin zeker geen overrompelende indruk achter laat. Het gevaar bestaat dat ‘We Are The Brokenhearted’ hierdoor een beetje genegeerd gaat worden door het grote publiek en dat zou zeker jammer zijn, want met name het titelnummer, ‘We Come Undone’, ‘Stranded’ en ‘Never Gonna See You Again’ zijn erg fraaie staaltjes van A.O.R./pop rock. Nu Beggars & Thieves die tweede kans van Frontiers heeft gekregen zou het sneu zijn dat ook deze nieuwe plaat ‘We Are The Brokenhearted’ zwaar ondergewaardeerd zou worden. Ik zal die fout in ieder geval niet meer maken.

 Ondertussen hebben beide heren Beggars & Thieves nieuw leven ingeblazen en op deze gloed nieuwe cd schotelen ze om 10 songs voor van een bijzonder hoog en vooral tijdloos niveau. Deze cd had makkelijk in 1998, 2005 of 2014 kunnen uitkomen. Dan nog kan je niet anders dan vaststellen dat dit pure klasse is. IJzersterke composities gebracht met uitmuntend vakmanschap. Voor de jongere generatie misschien een beetje oubollig en weinig spannend maar dat mag je niet afschrikken. Dit is gewoon een heel prima plaat en iets zegt mij dat deze band er ook live volledig staat. Dit zijn klasbakken en verdienen daarom respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑