Borealis – Fall From Grace

Borealis – Fall From Grace

Jaar van Release: 2011

Label : Lion 

Het debuut van deze Canadese band, ‘World Of Silence’ uit 2008 viel mij absoluut niet tegen, maar de melodieuze power metal in het straatje Labyrinth, Kamelot, Evergrey en consorten viel niet echt op door het gebrek aan een eigen smoel en de simpele, voorspelbare karakter van de muziek. Lion Music merkte de band echter wel op en besloot ze een kans te geven. Gelukkig maar, want een dikke tweeënhalf jaar na het debuut ligt de opvolger voor mijn neus en ik moet zeggen dat het een heerlijk plaatje is geworden.

Melodieuze power metal met een progressief randje is nog altijd de hoofdingrediënt, maar men heeft de zaken net iets steviger aangepakt. Daar waar men op de eerste elpee net iets te voorzichtig en terughoudend klonk, klinken de nieuwe songs veel spontaner, meer gemeend en daarmee veel overtuigender. Er is duidelijk veel tijd gestoken in het componeren en de arrangementen. De nummers klinken veel beter doordacht dan voorheen en bevatten vele verschillende lagen, zodat elk luisterbeurt voor nieuwe ontdekkingen zorgt. In tegenstelling tot het debuut verveelt ‘Fall From Grace’ dan ook geen moment. De fantastische productie van Tomas Johansson (Panic Room Studios, o.a. bekend van Scar Symmetry en Warrior Soul) is bovendien erg krachtig en heeft ervoor gezorgd dat de details niet onopgemerkt zijn blijven. Hierdoor komt de muziek nog beter tot zijn recht. Dankzij de stevigere aanpak en de intensiteit die men tegenwoordig uitstraalt, doet het album mij enigszins denken aan Lanfear’s prachtige debuut ‘The Art Effect’. Wat ook extra opvalt is de zang van Matt Manirelli. De beste man heeft zich enorm ontwikkeld en mijn god wat heeft hij een prachtige prestatie afgeleverd. Op het debuut viel het mij nauwelijks op, maar zijn stem lijkt aardig op Jeff Scott Soto en heeft dezelfde kracht, emotie en overtuiging.

Met ‘Fall From Grace’ heeft Borealis een enorme stap vooruit gezet en een ijzersterke en zeer divers werkje afgeleverd. Hiermee kan men zich wat mij betreft gelijk aan de top van de huidige power metal genre rekenen. Fans van progressieve power metal kunnen dit album met een gerust hart in huis halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑