Fates Warning – Darkness In A Different Light

Fates Warning – Darkness In A Different Light

Jaar van release: 2013

Label: Inside Out

Sinds de oprichting in 1982 mag Fates Warning zien een van de meest toonaangevende en innovatieve progressieve metalbands noemen. Het laatste tiende studio album “FWX”dateert alweer uit 2004. In de jaren daarna betrad Fates Warning slechts enkele malen het podium en de resterende tijd staken de bandleden hun tijd in andere bands zoals OSI, Engine en Redemption.  Alleen drummer Mark Zonder liet weten definitief de band te gaan verlaten. Dat dit voor Fates Warning een behoorlijke aderlating is staat buiten kijf. Zonder bezit immers een bijzonder eigenzinnige manier van drummen die de band zo typeert. Op “Darkness In A Different Light” mag drummer Bobby Jarzombek dit gat gaan opvullen, overigens is Jarzombek geen onbekende van de band, de afgelopen was hij meerdere malen te bewonderen bij Arch/Matheos en Fates Warning. Daarnaast heeft Jarzombek al een behoorlijke indrukwekkende carriëre achter de rug en heeft hij bands als Halford, Sebastian Bach en Riot op zijn cv staan. Na het beluisteren van de cd enkele malen kunnen we stellen, dat hij als vervanger van Zonder dit uitstekend heeft opgepakt. Zijn drumstijl is krachtig en stabiel, maar ook avontuurlijker dan zijn voorganger. Naast het feit dat gitarist Jim Matheos, zanger Ray Alder en bassist Joey Vera nog altijd de harde kern vormen, is Frank Aresti ook weer terug gekeerd op het oude nest. Zijn laatste studio album met Fates Warning was “Inside Out” uit 1994. Maar ook Aresti vertegenwoordigde de band de afgelopen jaren al bij de live optredens, dus daarom eigenlijk ook al geen verrassing meer. Compositorisch zit het naar negen jaar nog wel snor met de heren.  Met wederom de uitstekende zangprestaties van Ray Alder, die zich de laatste jaren ook al met Redemption laat zien een van de betere zangers te zijn in het genre. “Darkness In A Different Light” is een ijzersterk progressieve metal-cd geworden, goed geproduceerd door Matheos zelf. Daar waar “FWX” keyboards, samplers en sequensers liet horen, worden dit keer geen digitale foefjes ingezet. Het stevige gitaarwerk bepaalt de koers en de band gaat wat dat betreft back to the roots. Opener “One Thousand Fires” klinkt energiek en gedreven en ook een track als “I am” valt in dezelfde categorie. Zo heeft “Firefly”een robuust karakter met een doeltreffend refrein en ook met  “Into The Black” weet Fates Warning je op een geheel eigen wijze bij de kladden te grijpen. De rust- en sfeermomenten worden gecreeërd met het ontroerende en klein gehouden “Falling” en werkelijk adembenemend is het nummer “Lighthouse”. Het opvallende lange en dynamische “And Yet It Moves” sluit dit geweldige album af. Deze oude vos is zijn muzikale streken nog lang niet verleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑