Vandenberg’s Moonkings – Moonkings

Vandenberg’s Moonkings – Moonkings

Jaar van Release : 2014

Label : Mascot Records

Na zestien jaar muzikale stilte is er eindelijk weer een geluid van Adje Vandenberg. Zestien jaar geen muziek, wel schilderen en het (mede) grootbrengen van dochter Mickey, zo kunnen we het heel grofweg samenvatten.

Nu, februari 2014, debuteert zijn nieuwe band MoonKings met het titelloze debuutalbum, volgens Adje de beste plaat die hij ooit maakte. Het blijft toch altijd erg prettig als je zo af en toe eens aangenaam verrast wordt! Zeg nou zelf, iedereen was er toch van overtuigd dat onze vaderlandse gitaargod Adje Vandenberg zijn gitaar definitief had opgeborgen en dat hij zich vol overgave blijvend had gewijd aan de schilderkunst? Nou ja, hij wilde nog wel eens de buhne opstappen wanneer zijn voormalige werkgever David Coverdale met zijn Whitesnake de Benelux-contreien aandeed, maar verder bleef het op muzikaal vlak toch angstvallig stil rondom de voormalige Whitesnake, Manic Eden en Vandenberg-gitarist. Maar na zijn vertrek uit de Britse supergroep is hij dan eindelijk terug aan het metal firnament! Achteraf gezien is de pauze wat langer uitgevallen dan oorspronkelijk gepland door de grote belangstelling voor zijn schilderkunst alsmede de geboorte van zijn dochter Mickey. De trigger van Adje’s terugkeer in de muziekscene vond plaats in 2011, toen hij het verzoek kreeg om ter gelegenheid van het landskampioenschap van voetbalvereniging FC Twente een lied te schrijven. Dat werd het nummer ‘A Number One’ en er waren de nodige muzikanten nodig om deze song vast te leggen in de studio. Allereerst werd de zoektocht naar een zanger ondernomen en Adje herinnerde zich een zanger die in Tilburg in het voorprogramma van Whitesnake de nodige indruk op hem had gemaakt. De goede man in kwestie, zijnde Jan Hoving, werd opgespoord en zowel op muzikaal als persoonlijk vlak was er een klik. ‘A Number One’ werd ingezongen en daarna werd er een ritme-sectie gezocht om het nummer ook live te kunnen gaan vertolken. Als drummer werd Mart Nijen-Es binnengehaald en kort daarna werd Mart’s maatje Sem Christoffel als bassist gerecruiteerd. Dit viertal speelde ‘A Number One’ tijdens de huldiging van FC Twente alsmede tijdens de uitreiking van de gouden schoen aan FC Twente speler Theo Janssen. Adje was dusdanig onder de indruk van de kwaliteiten van zijn mede-muzikanten dat hij met hen de oefenruimte indook om de nodige nummers te gaan schrijven. Een aantal schrijfsessies later had hij voldoende songs om deze debuutplaat ‘Moonkings’ op te gaan nemen en daar werd in september van 2013 een begin mee gemaakt.

Met ‘jonge honden’ Jan Hoving (zang), Mart Nijen-es (drums) en Sem Christoffel (bas) ging Adje aan het werk in de Wisseloord Studio’s, waar ooit het album van Teaser (Adjes eerste eigen band) werd opgenomen. Na een eerste vluchtige beluistering vraag je je verwonderd af of je naar een nieuw Whitesnake album hebt geluisterd, een aantal nummers zou niet misstaan op een album van die band. Ook het stemgeluid van Jan Hoving doet erg denken aan dat van David Coverdale. Het album begint met Lust And Lies’en laat direct horen welke richting de band op wil gaan. Lekkere stevige rock, een flinke portie gitaar en hier en daar een lekker in het gehoor liggend koortje. Maar hiermee doe ik het album tekort. Het is recht toe recht aan rock, zonder opsmuk. Dus geen extra gitaarpartij achter de solo’s, want, zoals Adje zegt ‘het moet wel ademen’.  Lust And Lies begint met een gitaar intro, waarna de drums het tempo snel opvoeren. Dit tempo blijft er dan ook in, tot de laatste noot. Een heerlijke opener, en dan weet je dat er nog 12 nummers volgen. ‘Sweet temptation, a celebration of lust and lies.  Good Thing doet het iets rustiger aan, met een refrein dat ergens achter in je hoofd te pas ten te onpas zijn hoofd om de hoek steekt.  Breathing gaat over het willen bereiken van doelen, ook al ben je alleen, je kan doelen bereiken, zolang je maar blijft ademen. Never stop believing you can do everything.  Line Of Fire  is vergelijkbaar met Good Thing, ook hier blijft het refrein hangen. Out Of Reach is een ballad, geweldig gezongen door Jan, die laat horen dat hij ook het rustige werk aan kan. Een mooie, klassieke, ballad.  Hierna wordt het tempo weer flink opgevoerd met Feel It en Leave This Town. Nothing Touches is een eerbetoon aan alle andere rock artiesten, zoals Van Halen en Jimi Hendrix. Een stevige drum intro als opener, waarna het nummer versnelt, Get your car on the highway, put your pedal to the metal….turn op your radio.  Een nummer waarbij het gaspedaal zeker wat dieper ingetrapt gaat worden in de auto. Het laatste nummer van de CD is Sailing Ships, een nummer uit de Whitesnake tijd van Adje. En hij vond David Coverdale bereid om de nieuwe, verbeterde versie in te zingen.  Vandenberg’s Moonkings speelt klassieke hardrock met de nodige blues en seventies invloeden en doet dat op een bijzonder smaakvolle manier. Uniek zijn is uiteraard moeilijk vandaag de dag, alles wat ooit in die kast zat is er al uitgehaald, maar als verwijzing meen ik o.m. Led Zeppelin, Whitesnake, AC/DC, Aerosmith, Bad Company, en  het Britse Thunder te horen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑