House Of Lords – Precious Metal

House Of Lords – Precious Metal

Jaar van Release : 2014

Label : Frontiers Records

De laatste twee House Of Lords studio-platen ‘Cartesian Dreams’ (uit 2009) en ‘Big Money’ (uit 2011) waren beiden, geheel volgens de beste House Of Lords traditie, uitstekende melodieuze rock-platen vol met de bombastische arena rock die deze klasse-band zo kenmerkt. In 2013 vond zanger/bandleider James Christian het dan weer eens tijd om zijn derde solo-CD ‘Lay In All On Me’ uit te brengen en dus had ik zo snel nog geen nieuwe plaat van House Of Lords verwacht. Gelukkig zit het met de arbeid-ethos van de heer Christian wel goed, want nauwelijks een half jaar na zijn solo-CD heeft het inmiddels negende studio-album van James zijn band het levenslicht gezien.Vol verwachting gleed deze schijf in de cd speler. In de afgelopen tien jaar heb ik vol belangstelling de wederopstanding van deze band van nabij gevolgd, nadat James Christian en (andere) consorten in de vorige eeuw een aantal fantastische platen had afgeleverd. Met nameCartesian Dreams was in mijn beleving een wereldplaat. Al weer drie jaar geleden verscheen het prima Big Money en nog niet zo lang geleden bracht James Christian na lange tijd weer eens een prima soloalbum uit, dus het werd hoog tijd voor een nieuw House of Lords album.

Het is het wachten dubbel en dwars waard geweest. Houde Of Lords moet het hebben van gave riffs, veel melodie, meerstemmige zang en power. En dat is in ruime mate aanwezig op deze terecht als “precious” betitelde cd. Vanaf het begin vlamt de band als vanouds met Battle waarvoor ook een clip opgenomen is. Ook I’m Breakin Free is een geweldig beukend nummer dat het live prima zal doen, met een in uitstekende vorm verkerende gitarist Jimi Bell. Dat Christian nog steeds een enorm bereik en een prachtig timbre heeft bewijst het rustige Live Every Day (Like It’s Your Last).

 

Het titelnummer is een rasechte ballad waarbij vele aanstekers de lucht in kunnen. Wat een stem heeft James Christian toch, en wat speelt de band hier prachtig ingetogen! Maar dan, het water in, voor een stukje ouderwets pompende hardrock in Swimmin’ With The Sharks waarin de versnelling weer in de gewenste stand is gezet. Echtgenote Robin Beck (aanwezig in de backing vocals) heeft een mooie gastrol in het slependeEnemy Mine dat een commercieel klinkende melodie heeft, waarna men in Action de groove terugbrengt met weer fantastische harmonieuze zang en een geweldige solo van Jimi Bell.

 

Afsluiter You Might Just Save My Life is een typisch Amerikaans radio-georiënteerd hardrocknummer en als de band nog een videoclip zou moeten opnemen zou ik dit nummer nemen.
Ik vind dit een van de betere House Of Lords albums uit deze eeuw en de band verdient een veel grotere bekendheid en aanhang. De kwaliteit van alle muzikanten is ver boven het gemiddelde en het songmateriaal is weer heerlijk ouderwets.

 

De karakteristieke kwaliteiten van de band, zijnde de gave riffs, de prima melodie-lijnen, de geweldige (meerstemmige) zang en de frisse en inventieve gitaarsolos zijn wederom in ruime mate aanwezig en de liefhebber van kwalitatief hoogstaande melodieuze hard rock zal zeer tevreden zijn na het beluisteren van deze ‘Precious Metal’. Over het algemeen heb ik de indruk dat deze nieuwe plaat wat heavier en minder catchy is dan beide voorgangers en dat gaat ietwat ten koste van de aanstekelijkheid van het materiaal, maar de een zal dat zeer waarderen terwijl de ander hier wat meer moeite mee zal hebben. Over persoonlijke smaak valt natuurlijk niet te twisten en ik moet dan ook eerlijk zeggen dat voor mij ‘Precious Metal’ zeker niet het niveau haalt van ‘Cartesian Dreams’, maar met songs als het snelle ‘Epic’, de ballad ‘Precious Metal’, de heerlijke mid-tempo beukers ‘I’m Breaking Free’, ‘Swimming With The Sharks’ en het slepende ‘Enemy Mine’ (met een gastrol van echtenote Robin Beck) bewijst House Of Lords andermaal dat men nog steeds tot de absolute top in het melodieuze rock genre behoort.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑