Last In Line – Jericho

Last In Line-Jericho

Jaar van Release: 2023

Label: Ear Music

Als vervent Dio fan, kun je er niet om heen de muziek te beluisteren van de ex-Dio leden die mede de basis hebben gelegd voor de Dio klassiekers begin jaren 80. Gevormd in 2011 door de overgebleven overblijfselen van de originele Dio-line-up, heeft Last in Line, niet verwonderlijk, een groot deel van hun carrière doorgebracht onder het dreigende spook van hun vorige incarnatie. Zelfs hun – zij het buitengewoon toepasselijke – naam is rechtstreeks ontleend aan een van Dio’s meest iconische albums:

The Last in Line uit 1984. Maar hoewel de nalatenschap van de band geëerd moet worden, is het iets heel anders om ze in een hokje te stoppen als een “zijproject” of erger nog, een “eerbetoon”. Hoe iemand een ‘eerbetoon’ aan zichzelf kan zijn, gaat mij nog steeds te boven.

Oorspronkelijk opgericht door drummer Vinny Appice , bassist Jimmy Bain, gitarist Vivian Campbell en toetsenist Claude Schnell, bestond Last In Line uit leden die met en naast Ronnie James hadden gespeeld en werd opgericht met als enig doel de muziek nieuw leven in te blazen.Na de toevoeging van zanger Andrew Freeman, begon Last In Line met het nakomen van hun muzikale belofte tot het trieste overlijden van Jimmy Bain. Met de introductie van Phil Soussan op bas ging Last In Line verder op hun eigen traject, wat culmineert in hun derde studioalbum, Jericho, dat op 31 maart uitkomt. In het boek Jozua beval God de Israëlieten om zeven dagen achtereen rond de stad Jericho te cirkelen. Op de zevende dag cirkelden ze zeven keer om de stad, terwijl de priesters op hun trompetten bliezen. Op het geluid van de roep van het leger stortten de muren van Jericho in en bestormden de Israëlieten de grote stad, plunderden hun schatten, staken elk gebouw in brand en namen geen gevangenen.

Het is gemakkelijk in te zien waarom dit verhaal Last in Line aansprak toen ze hun derde album, Jericho, maakten. Het kwartet – voormalig Dio- gitarist Vivian Campbell en drummer Vinny Appice , ex- Ozzy Osbourne- bassist Phil Soussan en ex-Lynch Mob-zanger Andrew Freeman – knipte zes van de 12 nummers van het album uit net voordat de coronaviruspandemie  de muziekindustrie in de koelkast zette. Ze moesten bijna twee jaar wachten tot ze begin 2022 weer bijeen konden komen om af te maken waar ze aan begonnen waren. Last in Line ontketent een woeste hardrockstorm op Jericho en levert een stortvloed aan machinegeweerriffs, sloopkogelritmes en vlijm scherp solo’s. Niet tevreden met de kracht van hun cv’s, scheurt de band met deze nummers met een gevoel van urgentie in een underdogpositie en, belangrijker nog, ze klinken alsof ze plezier hebben. Ze eren tegelijkertijd de nalatenschappen van Ronnie James Dio en wijlen bassist (en mede-Dio-aluin) Jimmy Bain, terwijl ze hun identiteit aanscherpen met hun meest onderscheidende reeks aan nummers tot nu toe.

De onvervalste sensatie van Jericho is gewoon het horen van Campbell en Appice rock met 40 jaar chemie onder hun vingers. De grooves van “Not Today Satan” houden luisteraars scherp, en hartverscheurende anthems als “Dark Days” en “Do the Work” zijn op maat gemaakt voor meezingers op het festivalpodium. (In een ander leven vullen deze jongens misschien arena’s, maar niemand – inclusief de band – maakt zich illusies over de commerciële levensvatbaarheid van deze vintage soort heavy metal in 2023.) Bevrijd van zijn dagelijkse baan inpakken van stadions met Def Leppard , Campbell ontketent een huilende storm van noten op de dreunende “Hurricane Orlagh”, en zijn leadgitaarwerk op “Bastard Son” grijpen terug naar zijn beste werk met Dio.

Frontman zijn van een band van dit kaliber is niet voor angsthazen, en Freeman raakt zijn doel zo moeiteloos dat het bijna gemakkelijk te missen is, hoe hard hij zijn raspende, bluesachtige gebrul pusht. Zoek niet verder dan de torenhoge hoge tonen aan het einde van ” Ghost Town ” of zijn keelgrom op “Something Wicked” om zijn veelzijdigheid te horen. Zangers zijn onvermijdelijk de eersten die wankelen in oude bands, en het is een genot om te horen dat Freeman gelijke tred houdt met zijn bandleden, tot nu toe ongehinderd door de wetten van het ouder worden. De virtuositeit in Jericho compenseert de enkele aanwezige midtempo of songteksten die niet veel meer zijn dan hun cliché-songtitels. Maar in dit geval gaan we niet voor diepgang, het is pure nostalgie verpakt in een hedendaags jasje. Je bent hier in de eerste plaats voor eersteklas hardrock, en Jericho levert dit in ieder geval.

We nemen de nummers één voor één door.Het begin van dit hardrockfeest is ‘Not Today Satan’, een vrolijk nummer met een hectische gitaarriff en een aanstekelijke drumpartij van Vinny Appice’s kenmerkende drumstijl, laat dit openingsnummer op briljante wijze zien wat het is dat Vinny’s spel oh zo speciaal maakt.

Dan komt “Ghost Town”, het nummer dat diende als de eerste single van het album – en je snapt meteen waarom de keuze is gemaakt voor dit nummer. Dit geweldige nummer is het geeft een perfecte afspiegeling van de band en waar het voor staat. De ritmesectie en de geweldige gitaarsound vormt de perfecte muzikale basis voor Andy’s gepassioneerde teksten over het opgeven van de situaties die je tegenhouden in het leven – ‘ als een spookstad’. Tegen de tijd dat het refrein in je hoofd explodeert, ben je al verovered.

“Bastard Son” zweeft vervolgens uit de luidsprekers met een stormachtig intro en een laag-hoog harmonie. Maar het is Led Zeppelin die de meest voor de hand liggende knipoog krijgt van dit nummer. Na deze kronkelende reis door Kasjmir, komt “Dark Days” van de grond, hierbij maakt Andrew Freeman veel indruk, zoals we de stem  die Last in Line-fans nog nooit van Andrew Freeman hebben gehoord. Met een vroege dosis headbangende adrenaline valt de kracht van dit nummer niet te ontkennen.

Na dit krachtige vertrek vertraagt ​​​​de band de zaken een beetje met “Burning Bridges”, een briljante compositie die prachtig en enige genialiteit benadrukt die in deze kleine “Dio tribute band” zit. Het feit is dat het openingsgitaarinstrumentatie een beetje doet denken aan Dokken’s “Alone Again” en is slechts de kers op de taart – en vrijwel zeker een ongegrond toeval. Hoewel het een mooie knipoog is naar ex-Dokken-bassist, Jeff Pilson, die de eerste twee albums van de band produceerde.

Op de hielen van deze verkenning van stijlen komt de klassieke hardrocker “Do the Work”. Net als het onsterfelijke Dio-nummer waarnaar de band is vernoemd, opent deze single met een lyrische vingerachtige gitaarintro van Vivian Campbell voordat de volle kracht van die kostbare matzwarte Les Paul van hem ten tonele verschijnt. Met een aanstekelijke groove en een meeslepend refrein. Het is geen wonder dat dit keiharde nummer Andy’s favoriet op het album is. Dan, voordat je op adem kunt komen, komt “Hurricane Orlagh” aan land.

Met bijna niets anders dan Vinny’s kloppende drums onder Andy’s ruige stem. En natuurlijk gaat deze wervelende rit verder in precies wat je wilt: een verzengende solo van Vivian Campbell. Bij Andy’s startende pistoolschreeuw gaat Vivian van start, die je eraan herinnert wat de keurige, in sjaal geklede, co-leadgitarist van Def Leppard altijd het beste heeft gedaan: alles uit een Les Paul zien te persen. Het resultaat is een perfecte storm van hartverscheurende, ouderwetse rock-‘n-roll.

“Walls of Jericho” vliegt voorbij in een vlaag van uit de rotsen gehouwen riffs in een handig klein pakketje van drie minuten. Maar deze verkorte looptijd doet niets af aan de impact van het fraaie vingerwerk van bassist Phil Soussan. Het is geen wonder dat de ervaren muzikant in de loop van zijn legendarische carrière op een of ander moment met elke heavy metalgroep lijkt te hebben gewerkt.

Het aanstekelijke “Story of My Life” slaat een ander klassiek Last in Line-akkoord aan, waardoor je weer een hard rockende hit krijgt voordat het verleidelijke “We Don’t Run” volledig je aandacht trekt. In navolging van de grote traditie van epische Dio-albumnummers als “Shame on the Night” en “Egypt (The Chains Are On), is “We Don’t Run” gewoonweg perfect, meesterlijk gebruikmakend van dynamiek. Wat dmij betreft, is dit nummer een van de hoogtepunten van het album.

Als afronding van het album geven de laatste nummers van Jericho perfect de old-school/new-semester vibe van Last in Line weer. Ten eerste levert “Something Wicked” iets unieks, met een grommende zang en een heavy metal achtergrond, die meer thuis zou hebben geklonken op Master of Puppets dan op The Last in Line. En je moet gewoon genieten van elke keer dat een band weer geweldige compositie weet af te leveren na de opname. In schril contrast met dit experimentele nummer, betreedt de band met “House Party at the End of the World” misschien wel het meest aan Dio grenzende geluid dat de band ooit heeft gewaagd, met een rollende snaredrumintro en een eenvoudige gitaarlijn met akkoorden die gewoon “We Rock” uitademen. Deze afsluiter is pure old-school rock ‘n’ roll.

Zoals ze altijd hebben gedaan, zoals ze altijd zullen doen, heeft de band de basistracks live geknipt om de energie en syncope van het samen spelen in realtime vast te leggen: een klassieke, regelrechte rockbenadering.

Dergelijke professionaliteit kun je niet kopen. Last In Line put uit elk grammetje ervaring dat de bandleden gezamenlijk hebben doorgebracht met Def Leppard, Ozzy Osbourne, Dio en Black Sabbath en oogst de beste ingrediënten van elk in een geluid dat niet alleen put uit het klassieke rocktijdperk, maar ook het betere van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑