Europe-Wings Of Tomorrow

EUROPE – WINGS OF TOMORROW

JAAR VAN RELEASE: 1984

LABEL : EPIC

In veel opzichten is Wings of Tomorrow het perfecte album voor Europe. Op dit album weet de groep metalachtig hardrock te combineren met keyboardpartijen. Net als het eerste Europe-album zit het vol met harde rockers, een ballad en een instrumentaal nummer.

Met het zelfde idee zijn ze wederom van start gegaan met dit verschil, dat de groep de toetsen prominenter heeft laten klinken dan op het debuut. Het album is hierdoor veel toegankelijker geworden voor een groot publiek.

De opener “Stormwind” is een geweldig hard rock / metal deuntje, met een gedenkwaardig refrein, riff, plus een lastige solo van virtuoos John Norum. Het tweede nummer is het ruige “Scream of Anger”, waarin Norum zich eltaleert als bijzonder gitarist en via zijn pendalen met een zwaar vervormde riff voor de dag komt. Tempest schreef dit lied met Yngwie Malmsteen-bassist Marcel Jacob. Die we later weer terug horen met oud Malmsteen zanger Jeff Scott Soto bij Talisman.

Het bekendste nummer op het album is “Open Your Heart”, dat in een latere line-up van de band opnieuw werd opgenomomen, voor het onderschatte album Out of This World . Ik geef de voorkeur aan de opnieuw opgenomen versie, omdat deze een extra gitaarpartij bevat, erg cool en aanstekelijk, onmiddellijk na de akoestische intro. De originele versie is nog steeds een geweldig nummer, een power ballad.

“Treated Bad Again”, neemt ons meer terug naar het “metal” genre. Dan, zoals op het debuutalbum, beëindigt John Norum, kant 1 met een instrumentaal. Deze wordt “Aphasia” genoemd, wat verwijst naar een medische aandoening waardoor patiënten niet kunnen spreken. Snap je?

Het vervolg opent met een geweldige metalriff op het titelnummer van het album. Het is een geweldige riff die mooi contrasteert met Joey’s zachte stem. “Wasted Time” klinkt in eerste instantie als de eerder genoemde Yngwie, alleen vanwege de riff. “Lyin ‘Eyes” is van het zelfde laken het pak.

 Dit alles zet het podium voor het voorlaatste nummer, en misschien wel de beste ballade die Europe ooit heeft opgenomen: “Dreamer”. Het is een piano power ballad, zonder de sacharine overload aan nummers zoals “Carrie”. Deze is gewoon een klassieke ballad, net zoals je zou vinden op het eerste Europa-album, maar een beetje verfijnd.

Wings of Tomorrow sluit af met het roekeloze tempo van “Dance the Night Away”, dat niets lijkt op wat de titel aangeeft. Het is een eenvoudig hardrocknummer en veel solo’s

Ik weet niet of iemand het enorme succes van het volgende album, The Final Countdown , had kunnen voorspellen. Maar het succes kwam en deze vroege albums zijn een aandenken aan een tijd voordat Joey Tempest ‘hits’ schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑